Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΔΝΤ: Μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα για 10 χρόνια – Υπάρχουν όμως κίνδυνοι στην υλοποίηση του προγράμματος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  προβλέπει ότι η περίοδος ύφεσης στην Ελλάδα θα παρέλθει το 2013 αν όλα πάνε όπως προβλέπουν οι διεθνείς εταίροι της, ανέφερε εκπρόσωπός του.

«Θα δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να τοποθετηθεί για το χρηματικό ποσό που θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση του 2ου πακέτου στήριξης της χώρας μας.

Ο κ. Ράις εξέφρασε την πρόθεση του ΔΝΤ να προσφέρει στην Ελλάδα δεκαετή στήριξη, ώστε να έχει τις χρονικές δυνατότητες να προχωρήσει στην ανάπτυξη, ανακτώντας τη δυναμική της.

Οι αποφάσεις από μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ως προϋπόθεση ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό πακέτο, αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή. Υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο και εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση των συμφωνημένων και τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο κ. Ράις επανέλαβε μέρος των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες ότι δηλαδή όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος και στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις, επισήμανε ότι το ΔΝΤ μελετά «πολλά σενάρια» για την Ελλάδα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως επισήμανε, για να υλοποιηθούν όλα αυτά πρέπει «όλα τα κομμάτια του προγράμματος να δουλέψουν σωστά και ταυτόχρονα», λέγοντας ξανά ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η «πολιτική συναίνεση», ενώ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τη δουλειά που επιτελεί.

Τέλος, ρωτήθηκε και για την πιθανότητα να μην διεξαχθούν εκλογές σύντομα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είχε δεσμεύσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, πως ακόμη και μετά εκλογές θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Αυτές είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού», τόνισε.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», επικαλούμενο αξιωματούχους του ΔΝΤ, αναφέρει ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό από το προηγούμενο δάνειο. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματούχους, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις του Ταμείου προς την Ελλάδα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν πρόκειται να υπερβούν τα 30 δισ. ευρώ, που είχαν συμφωνηθεί το 2010. Από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχουν εκταμιευθεί 10 δισ. ευρώ, τόνισε ο αξιωματούχος.

“Σε τροχιά ανάπτυξης απο το 2013 και μετά”

Οπως είπε ο κ. Ράις “η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι η ύφεση θα παρέλθει μέσα στο επόμενο έτος και στη συνέχεια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μία τροχιά ανάπτυξης. Όχι σε κάποια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης, αλλά ρεαλιστική”, πρόσθεσε.

“Σε μία νομισματική ένωση, χωρίς τη δυνατότητα δράσης στο θέμα της ισοτιμίας, ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα είναι να επιτευχθεί μία πιο αργή αύξηση των μισθών και μία αύξηση της παραγωγικότητας” σημείωσε ο κ. Ράις.

“Η τόνωση της παραγωγικότητας σημαίνει τη ρήξη από ένα σύνολο προκαταλήψεων, ιδιαίτερα στον τομέα των αγαθών και των υπηρεσιών που δεν μπορούν να εξαχθούν: τα επαγγέλματα, οι μεταφορές κτλ. Για ακόμη μία φορά, αυτά τα πράγματα είναι κρίσιμα για να αυξηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση” δήλωσε.

Διαβάστε
Ομολογία αποτυχίας η διπλάσια ύφεση! – Μικρότεροι μισθοί και συντάξεις, πτώση στην αγορά, λιγότερες εξαγωγές λόγω μέτρων!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε