Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές – Αποτελέσματα : Αλλάζει η Γερμανία – Καθαρή νίκη των ακροδεξιών – Παραμένει ισχυρή η Μέρκελ

Γερμανία εκλογές Αποτελέσματα

– Για πρώτη φορά από το 1945 στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας οι ακροδεξιοί
– Τα αποτελέσματα στις Γερμανικές εκλογές δείχνουν στροφή των ψηφοφόρων κατά των μεταναστών
– Ισχυρή η Μέρκελ αλλά ο συμβιβασμός θα είναι δύσκολος για νέα κυβέρνηση πριν τον Δεκέμβριο
– “Τρόμος” στη Γαλλία για τις συνεργασίες της Μέρκελ στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Παγκόσμιο αντίκτυπο έχουν τα αποτελέσματα στις Γερμανικές εκλογές. Η Εκρηκτική άνοδος του AfD, των ακροδεξιών δηλαδή που για πρώτη φορά καταφέρνουν μετά την πτώση του ναζισμού να μπουν στην ομοσπονδιακή Βουλή φαίνεται ότι αλλάζει πολλά από τα δεδομένα στην πολιτική της χώρας.

Η Άνγκελα Μέρκελ για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται πρώτη. Ετοιμάζεται για την τέταρτη εκλογική της θητεία, ωστόσο βγαίνει πληγωμένη. “Θα περίμενα λίγο καλύτερα αποτελέσματα” ήταν η πρώτη της αντίδραση.

Ωστόσο η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών του Μ. Σουλτς βάζει ένα τεράστιο εμπόδιο. Το κόμμα αποδεικνύεται ότι μόνο να χάσει έχει από τη συμμετοχή του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό και έτσι τώρα ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι ένα τεράστιο ερώτημα.

Οι συμμαχίες, όπως αυτή με τους Φιλελεύθερους που επανέκαμψαν μπορούν να αποβούν μοιραίες και για το γαλλογερμανικό άξονα. Οι Φιλελεύθεροι είναι κάθετα αντίθετοι στα σχέδια Μακρόν και κάπως έτσι τα δεδομένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλάζουν.

«Είχαμε ένα πλήγμα στη δεξιά πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Σέφερ. Αυτή η πληγή μπορεί να κλείσει «με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις». Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ δείχνει ήδη ότι… κοιτάζει προς τα δεξιά και αυτό λέει πολλά για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα από τα επίσημα στοιχεία το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

Οι απώλειες και τα κέρδη των κομμάτων

Πως μοιράζονται οι έδρες στη νέα Γερμανική Βουλή

Αλλαγή πολιτικής;

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανατολική Γερμανία οι ψηφοφόροι φάνηκε να τιμωρούν τη Μέρκελ για την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Οι απώλειες και οι διαρροές τόσο του κόμματος της Μέρκελ, όσο και του Σούλτς προς την άκρα δεξιά δείχνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την πολιτική αυτή.

Νικήτρια των εκλογών είναι η Α. Μέρκελ, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ καθώς ετοιμάζεται για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία, ωστόσο οι συνεργασίες είναι ένα ερώτημα.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην οικονομία, με τη σκληρή λιτότητα το χρεώθηκαν και τα δύο κυβερνητικά κόμματα.

Οι απώλειες ίσως οδηγήσουν σε αλλαγή γραμμής, ωστόσο η άνοδος του ακροδεξιού AfD δεν δίνει πολλά περιθώρια ελιγμών καθώς θα φανεί ότι δικαιώνεται η δική του πολιτική.

Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα τόσο στο επίπεδο της μεταναστευτικής πολιτικής όσο και στην Οικονομία δεν κρίνεται ενθαρρυντικό.

Η άνοδος της ακροδεξιάς φαίνεται ότι θα επηρεάσει προς το χειρότερο τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης και στα δύο ζητήματα.

Παράλληλα μια πιθανή συμμετοχή των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση θα σημάνει μια πιο σκληρή στάση έναντι των ελληνικών θεμάτων σε επίπεδο οικονομίας.

Τζαμάικα στη Γερμανία

«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς και απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε.

Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτική στρατηγική και οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν πράγματι εκτός κυβέρνησης, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους) αν και η συνύπαρξη Πρασίνων και FDP δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις