Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η πρώτη έκλειψη Ηλίου του 2012! – Εντυπωσιακές φωτο

Η πρώτη έκλειψη Ηλίου του 2012! – Εντυπωσιακές φωτο

Ήταν η πρώτη και από τις πιο εντυπωσιακές εκλείψεις Ηλίου. Ίσως γιατί ήταν δακτυλιωτή!

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Σελήνη σκεπάζει τον Ήλιο όχι εξολοκλήρου και γι’ αυτό, όταν θα βρεθεί ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, μπορεί να παρατηρηθεί ο χαρακτηριστικός δακτύλιος, το λεγόμενο «πύρινο δαχτυλίδι».

Δυστυχώς σ’εμας δεν έγινε ορατή αλλά την είδαν σε μια ζώνη πλάτους 300 χλμ., η οποία συμπεριλαμβάνει την Ανατολική Ασία, το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ.

 Η ημισκιώδης φάση της έκλειψης, η στιγμή, όπου η σκιά της Σελήνης θα αρχίσει να καλύπτει τον Ήλιο, ξεκίνησε στις 20 Μαΐου στις 20:56 UTC (σ.τ.μ. 22:56 ώρα Ελλάδος), ενώ το ηλιακό δαχτυλίδι έγινε για πρώτη φορά ορατό στις 22:06 UTC (σ.τ.μ. 00:06 ώρα Ελλάδος).

Η κεντρική ζώνη της έκλειψης, όπου η σκιά της Σελήνης ήταν η μέγιστη δυνατή, ξκίνησε από τη νοτιο-δυτική ακτή της Κίνας, πέρασε νοτίως της Κορέας και κατόπιν μέσω του Ιαπωνικού αρχιπελάγους, διέσχισε τον Ειρηνικό ωκεανό και τερμάτισε στις ΗΠΑ, στο έδαφος του Τέξας στις 02:39 UTC (σ.τ.μ. 04:39 ώρα Ελλάδος) της 21ης Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο: όλες οι μικρές οπές, μέσω των οποίων θα διεισδύει το ηλιακό φως, φαίνονται στη σκιά με τη μορφή δακτυλίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε