Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιταλοί φοιτητές κατέλαβαν τον Πύργο της Πίζας και το Κολοσσαίο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε κλοιό κινητοποιήσεων παραμένει η Ιταλία με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στα πανεπιστήμια.

Συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες, εντάσεις, επεισόδια, συλλήψεις, τραυματισμοί συνθέτουν το σκηνικό σε ολόκληρη την Ιταλία. Διαδηλωτές εισέβαλλαν και κατέλαβαν το διάσημο Πύργο της Πίζας αλλά και το Κολοσσαίο, απέκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ κατέλαβαν και πολλά πανεπιστημιακά κτίρια.

Στη Φλωρεντία, ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία , ενώ οι άλλες διαδηλώσεις εξελίχθηκαν ομαλά χωρίς επεισόδια. «Θα μπλοκάρουμε τις μεταρρυθμίσεις», φώναζαν οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κοινοβουλίου, στη Ρώμη, κρατώντας πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Πανό με το σύνθημα «όχι στη μεταρρύθμιση» έχουν αναρτήσει οι φοιτητές, τόσο στον Πύργο της Πίζας, όσο και στο Κολοσσαίο.

Ο νόμος για την μεταρρύθμιση των Πανεπιστημίων, που μεταξύ άλλων προβλέπει συγχωνεύσεις μικρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τη συμμετοχή στα συμβούλια προσώπων εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων, πρόκειται να ψηφιστεί στις 30 Νοεμβρίου.

Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους σε δύο χρόνια θητείας, οι οποίοι έχουν ως συνέπεια την περικοπή 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της παιδείας την πενταετία 2009-2013.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε