Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Και ο Λούλα στη Μέση Ανατολή για την προώθηση της ειρήνης

Και ο Λούλα στη Μέση Ανατολή για την προώθηση της ειρήνης

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, αλλά και για να προωθήσει τον διάλογο με το Ιράν.

Η επίσκεψη αυτή, η πρώτη προέδρου της Βραζιλίας στο Ισραήλ, στα κατεχόμενα εδάφη και την Ιορδανία, έρχεται μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης της πρόθεσης να οικοδομηθούν 1.600 κατοικίες για τους εβραίους εποίκους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Βραζιλία καταδίκασε την απόφαση αυτή που αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία έχει διακοπεί από τον Δεκέμβριο του 2008 μετά τον πόλεμο στη Γάζα. 

Όμως το βασικό θέμα των συνομιλιών του Λούλα στο Ισραήλ αναμένεται να είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο το εβραϊκό κράτος θεωρεί ως την σοβαρότερη απειλή. Σε συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ο Λούλα, ο οποίος είναι αντίθετος με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη, επισήμανε πως δεν σκοπεύει να “βάλει το Ιράν με την πλάτη στον τοίχο”.

Σε συνέντευξή του σε αρκετά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η ισραηλινή Haaretz, ο Λούλα τόνισε: “Δεν πρέπει να κάνουμε στο Ιράν ότι κάναμε στο Ιράκ. Πριν την επιβολή κυρώσεων πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Λούλα είχε συναντηθεί διαδοχικά στην Μπραζίλια του προέδρους του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ιράν. “Πιστεύω ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε όλες τις διαφορές που σήμερα φαίνονται αδύνατον να λυθούν”, πρόσθεσε ο βραζιλιάνος πρόεδρος. 

Στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος Λούλα θα εκφράσει το ενδιαφέρον της Βραζιλίας να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία. Το ταξίδι αυτό είναι στην ουσία μια προσπάθεια της Βραζιλίας να καταστεί ένας από τους εταίρους των διαπραγματεύσεων, ακόμα και αν το Ισραήλ έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο. 

Την Δευτέρα ο Λούλα θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Μαχμούντ Αμπάς και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φάγιεντ. Έχει προγραμματιστεί να περάσει τη νύχτα του στην Βηθλεέμ πριν αναχωρήσει για την Ραμάλα. 

Στο Ισραήλ ο Λούλα θα καταδικάσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, ενώ θα επαναλάβει στους Παλαιστίνιους την υποστήριξη του στην λύση της δημιουργίας δύο κρατών. Για τον πολιτικό αναλυτή Ντέιβιντ Φλέισερ από το πανεπιστήμιο της Μπραζίλια, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν οι χώρες που παραδοσιακά ασκούν επιρροή στην περιοχή θα αποδεχτούν την ανάμιξη της Βραζιλίας. 

“Η Αίγυπτος ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές είναι που θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις”, επισήμανε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε