Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

“Κόλαση” στην Αλβανία: Ένταση και καπνογόνα μέσα στη Βουλή

“Κόλαση” στην Αλβανία: Ένταση και καπνογόνα μέσα στη Βουλή

Ο κακός χαμός έγινε στην Αλβανία σήμερα (18.12.2017) στην Αλβανία. Και πιο συγκεκριμένα… σε “κόλαση” μετατράπηκε τόσο το κοινοβούλιο όσο και ο χώρος έξω από την Βουλή.

Περίπου 3.000 διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να καταδικάσουν την επιλογή προσωρινής εισαγγελέα που θεωρούν αντισυνταγματική.

Εκεί σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις καθώς οι διαδηλωτές θέλησαν να “μπουκάρουν” στην Βουλή. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές ενώ τα καπνογόνα “έπεφταν βροχή”. Τα αλβανικά Μέσα μετέδωσαν πως οι τραυματίες είναι πολλοί. 

Ωστόσο, χάος επικράτησε και μέσα στο Κοινοβούλιο. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, “εκτόξευσαν” καπνογόνα μέσα στην αίθουσα καθώς αντιδρούσαν με την ψηφοφορία, που τελικά πραγματοποιήθηκε. Από την ψηφοφορία εκλέχθηκε ο Arta Marku ως γενικός εισαγγελέας με 69 ψήφους από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δύο βουλευτές ψήφισαν κατά του διορισμού και δύο άλλοι απείχαν, ενώ η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία.

Η σύντομη ορκωμοσία του Εισαγγελέα μετά την ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κάτω από ένα σύννεφο καπνού. “Αυτή είναι η αρχή της λαϊκής εξέγερσης”, δήλωσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα συνεχιστεί.

Η δικαστική διαφθορά μαστίζει την μετακομμουνιστική Αλβανία, παρεμποδίζοντας τις δημοκρατικές της διαδικασίες. Μια μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που εγκρίθηκε πέρσι, με στόχο να εξασφαλίσει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι από την πολιτική και να εκριζώσει τη δωροδοκία, μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ελέγχοντας το προσωπικό και επαγγελματικό υπόβαθρο των δικαστών.

Η αντιπολίτευση – αποτελούμενη από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη – ισχυρίζεται ότι το κοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα να εκλέξει έναν προσωρινό γενικό εισαγγελέα και πρέπει να περιμένει τη δημιουργία της επιτροπής για να το κάνει αυτό.

Δείτε εικόνες και βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις