Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κολομβία: Γερουσιαστής συνεργάτης του προέδρου σε παραστρατιωτικές οργανώσεις

Κολομβία: Γερουσιαστής συνεργάτης του προέδρου σε παραστρατιωτικές οργανώσεις

Πρώην γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης εννιά ετών και τριών μηνών για τις σχέσεις του με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.

Ο Άλβαρο Αραούχο εντάχθηκε σε “εγκληματικό δίκτυο” συνδεόμενος με έναν διοικητή παραστρατιωτικής ομάδας και δεχόμενος χρήματα από την παραστρατιωτική οργάνωση, ανέφερε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Συνολικά 70 μέλη του Κολομβιάνικου Κογκρέσου, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ουρίμπε, αντιμετωπίζουν έρευνες για δεσμούς με την –θεωρητικά “αποσυρθείσα” από τα πεδία των μαχών– παράταξη των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC).

Οι AUC σχηματίστηκαν αρχικά ως ιδιωτικοί στρατοί μεγαλογαιοκτημόνων για να αντιμετωπίσουν τους αριστερούς αντάρτες αλλά στην πορεία γιγαντώθηκαν και κατηγορήθηκαν για σφαγές αμάχων, σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στελέχη των AUC φέρονται να σφαγίασαν τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους μέσα σε 15 χρόνια. Η παράταξη είχε ενταχθεί στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι έρευνες σε βάρος μελών του Κογκρέσου έχουν αποβεί στην επιβολή ποινών κάθειρξης και φυλάκισης για 30 εξ αυτών, ενώ άλλοι 20 έχουν παραιτηθεί.

Ο Αραούχο Κάστρο, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη Γερουσία και παρέμενε προφυλακισμένος από το 2007, κατηγορήθηκε ότι είχε συμμαχήσει με τον Ροδρίγο Τοβάρ Πούπο, γνωστό και ως “Χόρχε 40”, πρώην οπλαρχηγό των AUC.

Το 2008, ο “Χόρχε 40” όπως και πολλά άλλα στελέχη της παράταξης, εκδόθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Επικριτές του Ουρίμπε –ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2002 υποσχόμενος να πατάξει τους αντάρτες στην Κολομβία– κατηγορούν τον απερχόμενο πρόεδρο ότι διέταξε την έκδοση των στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης για να τα αναγκάσει να σιωπήσουν όσον αφορά τους δικούς του δεσμούς με τις AUC, οι οποίες συμφώνησαν να “αφοπλιστούν” το 2004.

Πολλές από τις ομάδες επανεξοπλίστηκαν κι ανασυστάθηκαν τα τελευταία χρόνια, δρώντας πλέον ως συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε