Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Ινδίας – Πακιστάν

Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Ινδίας – Πακιστάν

Πρώτη επίσημη συνάντηση είχαν Ινδία και Πακιστάν, των οποίων οι σχέσεις είχαν “παγώσει” μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μουμπάι.

Οι δύο “πυρηνικοί” αντίπαλοι συμφώνησαν να “βρίσκονται σε επαφή” ανοίγοντας έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις είχαν μπει σε κρίσιμη όξυνση, καθώς η Ινδία είχε κατηγορήσει το Πακιστάν για εμπλοκή στις επιθέσεις του 2008, σε πολυτελή ξενοδοχεία του κοσμοπολίτικου Μουμπάι, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 166 ανθρώπους. 

Για τις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, υπάρχει και έντονο αμερικανικό ενδιαφερον καθώς είναι σημαντικές για τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν. 

Οι δύο πυρηνικές χώρες συμφώνησαν να “παραμείνουν σε επαφή” για την δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ τους, δήλωσε η ινδή υφυπουργός Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πακιστανό ομόλογό της Σαλμάν Μπασίρ. 

Η υφυπουργός, που δεν ανέφερε εάν θα υπάρξει επόμενος γύρος συνομιλιών,είπε πως οι επίσημες συνομιλίες, έπειτα από διακοπή 14 μηνών, αποτελούν “ένα πρώτο βήμα” για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Επίσης τις χαρακτήρισε “χρήσιμες και σοβαρές” και πρόσθεσε ότι ο Μπασίρ την προσκάλεσε στο Πακιστάν για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.

Από την πλευρά του,ο πακιστανός υφυπουργός τόνισε ότι είναι “άδικο” να προσδίδει το Νέο Δελχί έμφαση στις επιθέσεις στο Μουμπάι και τόνισε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κατά την άποψη της πακιστανικής κυβέρνησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η Ινδία διέκοψε τις επίσημες συνομιλίες με το Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι και ανακοίνωσε ότι ο διάλογος μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν το Ισλαμαμπάντ λάβει μέτρα κατά των ενόπλων ισλαμιστών στο έδαφός του.

Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι περιορισμένες και μία απλή υπόσχεση συνέχισης του διαλόγου μπορεί να είναι το καλύτερο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι δύο πλευρές, επισημαίνουν αναλυτές.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο Νέο Δελχί όπου έγινε η συνάντηση των δύο αξιωματούχων η οποία σχεδόν συνέπεσε με τους αγώνες για το παγκόσμιο κύπελο του χόκεϊ που γίνονται αυτό τον μήνα και στους οποίους ένοπλοι ισλαμιστές απείλησαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε