Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Λιβύη: Βρετανοί της επίλεκτης SAS στα χέρια των εξεγερμένων

Γέμισε με πτώματα η Λιβύη από την αντεπίθεση του Καντάφι που επανακατέλαβε το Τομπρούκ.Οι εξεγερμένοι μάχονται σθεναρά μέχρι να τους τελειώσουν τα τρόφιμα.

Το δημοσίευμα των Sunday Times προκάλεσε αίσθηση. Σύμφωνα με αυτό οι άνδρες της SAS – επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών – πιάστηκαν από αντικαθεστωτικούς και μεταφέρθηκαν στη Βεγγάζη, μετά από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να προσεγγίσουν τους ηγέτες των εξεγερμένων.

Πηγή προσκείμενη στο κίνημα της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας πως οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη έχουν αιχμαλωτίσει μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων, αλλά τους φέρονται καλά και η υπόθεση αυτή θα επιλυθεί σύντομα.

Η ομάδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελείται από οκτώ οπλίτες, συνελήφθη ενώ συνόδευε έναν κατώτερο διπλωμάτη που μετακινείτο στα εδάφη που ελέγχονται από την λιβυκή αντιπολίτευση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

“Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε αυτήν την πληροφορία”, τονίζει σε ανακοινωθέν του το Φόρεϊν Όφις. Επίσης δεν κατέστη δυνατή η επαφή, σε πρώτο χρόνο, με το υπουργείο Αμύνης.

Πάντως ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε πως μια ολιγομελής ομάδα βρετανών διπλωματών βρίσκεται στην πόλη. “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μια ολιγομελής ομάδα βρετανών διπλωματών βρίσκεται στην Βεγγάζη, αλλά δεν θα ήταν σωστό να προσθέσω κάτι παραπάνω για λόγους που σίγουρα αντιλαμβάνεστε”, τόνισε ο Φοξ στο BBC.

“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του Καντάφι στη Λιβύη. Φαίνεται ότι είναι διασπαρμένες”, τόνισε ο Φοξ. “Θέλουμε να κατανοήσουμε απολύτως την δυναμική, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους ώστε να διασφαλίσουμε την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, την μετάβαση σε μια μεγαλύτερη σταθερότητα και τελικά την δημιουργία μια αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Φοξ απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βρετανικές χερσαίες δυνάμεις στην Λιβύη, αλλά πρόσθεσε πως η επιβολή εναέριο αποκλεισμού είναι μια πιθανότητα.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης : Λιβύη : Οι αντικαθεστωτικοί έχουν τρόφιμα για 3-4 μήνες

Μάχη μέχρι τέλους – “Νίκη ή θάνατος” για Καντάφι και εξεγερμένους

Σφαγή στη Ζαουίγια – Μαρτυρίες που σοκάρουν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε