Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Λουτρό αίματος στο Πακιστάν – 13 νεκροί σε όλη τη χώρα – Μολότοφ στο αμερικανικό προξενείο

Λουτρό αίματος στο Πακιστάν – 13 νεκροί σε όλη τη χώρα – Μολότοφ στο αμερικανικό προξενείο

Οργισμένοι μουσουλμάνοι διαδηλώνουν σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στις φλόγες κινηματογράφοι και μία τράπεζα.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 200 έχουν τραυματιστεί σήμερα στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων κατά της αμερικανικής παραγωγής αντιισλαμικής ταινίας “Η αθωότητα των μουσουλμάνων”, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές.

Συνολικά τέσσερις άνθρωποι -τρεις διαδηλωτές και ένας οδηγός που εργαζόταν για ένα πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο-σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Πεσαβάρ, στα βορειοδυτικά. Εννέα ακόμη, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σε επεισόδια στο Καράτσι, στα νότια, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.

Πακιστανοί διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το αμερικανικό προξενείο της Λαχόρης και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κτίριο, ενώ η αστυνομία επιχειρούσε να τους απωθήσει με δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά.

Χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούν σήμερα να περάσουν στις αυστηρά φρουρούμενες περιοχές, στο Καράτσι και στο Ισλαμαμπάντ, όπου βρίσκονται οι διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις συνοικίες αυτές έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς στο έργο τους.

Κινηματογράφοι, αλυσίδες εστιατορίων και αστυνομικά τμήματα είναι ο κύριος στόχος των οργισμένων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αντιισλαμική ταινία που προσβάλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων. Τουλάχιστον επτά κινηματογραφικές αίθουσες πυρπολήθηκαν στο Καράτσι, την Πεσαβάρ και την Κουέτα.

Στο Μπανγκλαντές περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες στα χρώματα ισλαμιστικών ομάδων, έκαψαν ένα ομοίωμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μπροστά από το τέμενος Μπαϊτούλ Μοκαράμ στη Ντάκα, αλλά και μια γαλλική σημαία.

Στην Υεμένη, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Σαναά για να διαμαρτυρηθούν για την αντιισλαμική ταινία.
Φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την παλιά πόλη μετά την προσευχή της Παρασκευής και προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία, στα βόρεια της πόλης. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να την πλησιάσουν, καθώς την φρουρούσαν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

Στην ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις, η μία εκ των οποίων διοργανώθηκε από μια σαλαφιστική ομάδα.Η άλλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «η Παρασκευή της σωτηρίας της Βεγγάζης» και είχε στόχο να καταγγείλει τον εξτρεμισμό και τη βία.

Στο Αφγανιστάν, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ μετά την προσευχή της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την αντιισλαμική ταινία, στην έκτη διαδήλωση που πραγματοποιείται στην πόλη για τον λόγο αυτό αυτήν την εβδομάδα.

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί ήταν σήμερα κλειστή και οι εργαζόμενοι σε αυτήν έλαβαν εντολή να παραμείνουν στο κτίριο εξαιτίας του κινδύνου να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κλειστό παρέμεινε και το αμερικανικό σχολείο, ενώ οι Αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν στην Ινδία έχουν λάβει προειδοποιήσεις να είναι προσεκτικοί.

Διαβάστε

Ένας νεκρός στο Πακιστάν – Μουσουλμάνοι καίνε κινηματογράφους – Διαδηλώσεις σε πολλές αραβικές χώρες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε