Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Μεταλλωρύχοι έσφαξαν μέλη απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου

φυλής του Αμαζονίου

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη σφαγή 10 μελών απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου. Μεταλλωρύχοι καυχιούνταν σε μπαρ για τις άγριες δολοφονίες.

Σύμφωνα με καταγγελία στις αρχές, μεταλλωρύχοι σε μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία καυχιούνταν για τις δολοφονίες 10 μελών απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου. “Ήταν κουβεντούλα. Καυχιούνταν πως τους διαμέλισαν και πέταξαν τα πτώματα στο ποτάμι”. Αυτό ανέφερε η Leila Silvia Burger Sotto-Maior από την υπηρεσία για τις υποθέσεις αυτοχθόνων FUNAI.

Οι μεταλλωρύχοι, που βρέθηκαν να έχουν ένα σκαλιστό κουπί από τη φυλή, ισχυρίστηκαν πως έπρεπε να τους σκοτώσουν ή να πεθάνουν. Οι δολοφονίες, σύμφωνα με τη Sotto-Maior, έγιναν τον περασμένο μήνα. Η υπηρεσία για τις υποθέσεις αυτοχθόνων πήγε την υπόθεση στην αστυνομία.

“Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία αλλά πρέπει να αποδειχθεί”. Ο αρμόδιος εισαγγελέας για την υπόθεση Pablo Luz de Beltrand επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα. Το επεισόδιο, όπως ανέφερε, φέρεται να έγινε στην κοιλάδα Javari.

“Ερευνούμε την υπόθεση αλλά οι εκτάσεις είναι μεγάλες και η πρόσβαση περιορισμένη”, υποστήριξε. “Αυτές οι φυλές δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό και ακόμα και η υπηρεσία Funai έχει περιορισμένες πληροφορίες για αυτούς. Έτσι είναι δύσκολη η δουλειά που απαιτεί τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών”.

Αυτό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο που ερευνούν μέσα στη χρονιά. Η πρώτη αναφορά για δολοφονία έγινε τον Φεβρουάριο και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. “Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια τέτοια περίπτωση σε αυτή την περιοχή. Δεν είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί”.

“Γενοκτονία” η σφαγή

Η Survival International παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών προειδοποίησε ότι λόγω του μικρού μεγέθους των απομονωμένων φυλών του Αμαζονίου αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να σημαίνει ότι χάθηκε για πάντα ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ταν ανέγγιχτων φυλών. “Αν επιβεβαιωθεί η έρευνα θα είναι μια ακόμα γενοκτονία που προκύπτει από την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τις απομονωμένες φυλές”, τόνισε η Sarah Shenker από την οργάνωση.

Πηγή: Nytimes

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις