Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Νόμπελ Ειρήνης 2019: Αυτός είναι ο νικητής

Νόμπελ Ειρήνης 2019: Αυτός είναι ο νικητής

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Το Νόμπελ Ειρήνης 2019 απονεμήθηκε στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Αχμεντ για την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ερυθραία. Ο Άμπι Αχμεντ Άλι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1976 και είναι ο τέταρτος και σημερινός πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας από τις 2 Απριλίου 2018. Είναι πρόεδρος του Αιθιοπικού Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και του Δημοκρατικού Κόμματος των Ορόμο (μέλος του επαναστατικού μετώπου). Είναι επίσης βουλευτής και μέλος των εκτελεστικών επιτροπών των δύο κομμάτων.Υπηρέτησε στο στρατό, ενώ από τότε που έγινε πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τα οποία δεν εγκρίνονται εξολοκλήρου από τους υπέρμαχους του ομοσπονδιακού τύπου διακυβέρνησης στην Αιθιοπία (ενώ η πολιτική του να στοχεύει τους Τιγκράγια έχει περιγραφεί ως επιλεκτική).

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Στο ερώτημα αν έχουν μιλήσει μαζί του τα μέλη της επιτροπής η Πρόεδρος απάντησε: «Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αλλά δεν ήταν δυνατόν οπότε αν παρακολουθεί του δίνω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου».

Δείτε την ανακοίνωση του νικητή

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2009 για τα επιτεύγματά του στην εξωτερική πολιτική. Η απονομή σχολιάστηκε και άσχημα αφού ήταν μόνο 12 ημέρες πρόεδρος…

Το Νόμπελ Ειρήνης είχε πάρει και ένας άλλος πρώην πρόεδρος ο Τζίμι Κάρτερ το 2002. Επίσης η Μαλάλα Γιουσαφζάι το 2014, η ΕΕ το 2012, ο ΟΗΕ και ο γ.γ. του Κόφι Ανάν το 2001 και η Μητέρα Τερέζα το 1979.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις