Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο 50λεπτος απολογισμός του Σίλβιο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης

ΦΩΤΟ REUTERS

Πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρουσίασε στους βουλευτές τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του, από τον Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα.

Η ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού είχε διάρκεια 50 λεπτών και σε αυτό το διάστημα ο «καβαλιέρε» αναφέρθηκε επίσης στα βασικά προγραμματικά σημεία για το μέλλον και στην ανάγκη πολιτικής ενότητας για να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση.

Δεν έλειψε και η αναφορά του στην Ελλάδα και τη δική της οικονομική κρίση, στην οποία, η Ιταλία «έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην υπεράσπιση της σταθερότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προέκυψε η ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, όπως και του τομέα της άμυνας». Υπογράμμισε ότι η Ιταλία αντιμετώπισε τη διεθνή οικονομική κρίση, με τρόπο επιτυχέστερο από άλλες μεγάλες χώρες και με λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις.

Σχετικά με τις άμεσες προγραμματικές του προτεραιότητες, αναφέρθηκε, αναλυτικά, στην πρόθεσή του να μειώσει, βαθμιαία, τη φορολογική πίεση (χωρίς όμως να αυξηθεί το δημόσιο χρέος) και στην υιοθέτηση του φορολογικού ομοσπονδιακού συστήματος, που θα βοηθήσει να αναπτυχθούν και οι περιοχές της κάτω Ιταλίας.

Υπογράμμισε επίσης τη βούληση της κυβέρνησής του να βοηθήσει τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες, λαμβάνοντας υπόψη των αριθμό των μελών και το πραγματικό τους εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά, δε, την καταπολέμηση της μαφίας, επέμεινε ότι «καμία κυβέρνηση δεν έπληξε τόσο αποφασιστικά, όσο η σημερινή, τον μαφιόζικο εχθρό. Τους τελευταίους τριάντα μήνες, συνελήφθησαν 6.580 μεγαλομαφιόζοι και κατασχέθηκαν, συνολικά, αγαθά αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε και στον τομέα της δικαιοσύνης, ανεβάζοντας, μάλιστα, τους τόνους της ομιλίας του ενώπιον του σώματος της Βουλής.

«Η πολιτική χρήση της δικαιοσύνης δημιουργεί ανισορροπία ανάμεσα στις κρατικές εξουσίες. Οι δίκες, στην Ιταλία, είναι υπερβολικά χρονοβόρες και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό του οργάνου αυτοδιοίκησης των δικαστικών, με ένα ανώτατο δικαστικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από εισαγγελείς, και ένα δεύτερο από δικαστές», δήλωσε ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την πολιτική σύγκρουση που οδήγησε στην αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επέλεξε μια διαλλακτική στρατηγική και τόνισε ότι η προσωπική του ροπή και ο χαρακτήρας του, ευνοούν τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.

Η κυβέρνηση άξιζε καλύτερες κριτικές, όπως είπε, αλλά ο στόχος του παραμένει η ένωση όλων των μετριοπαθών πολιτικών, σε μια και μόνο πολιτική δύναμη.

Τέλος, ζήτησε από όλους τους μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές βουλευτές, ακόμη και από εκείνους που ανήκουν στην αντιπολίτευση, να εκτιμήσουν με τη δέουσα προσοχή το πρόγραμμα που η κυβέρνησή του θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα ξεκινήσει στις 7 ώρα Ιταλίας (8 ώρα Ελλάδος).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε