Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μλάντιτς μπορεί να πεθάνει πριν αρχίσει η δίκη του

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει δίκη για γενοκτονία στο δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, μπορεί να πεθάνει πριν αρχίσει η δίκη του, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο δικηγόρος Μίλος Σάλγιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζητάει ανεξάρτητη ιατρική εξέταση του Μλάντιτς, ο οποίος διέφευγε από τη δικαιοσύνη εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια, πριν συλληφθεί αιφνιδίως την περασμένη Πέμπτη.
 
“Η υγεία του είναι ανησυχητική, χρειάζεται να εξεταστεί από καρδιολόγο, νευρολόγο, ορθοπεδικό και γαστρεντερολόγο”, δήλωσε ο Σάλγιτς προς δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.
 
Ο δικηγόρος είπε πως φοβάται ότι ο Μλάντιτς δεν θα ζήσει αρκετά για να δει να αρχίζει η δίκη του στη Χάγη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
 
Το ΔΠΔ έχει απαγγείλει σε βάρος του 69χρονου Μλάντιτς, διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995), κατηγορίες για φρικαλεότητες όπως η σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.
 
Η διεθνής κοινότητα καλωσόρισε τη σύλληψη του πρώην στρατηγού. Όμως στη Σερβία πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν ήρωα και υπερασπιστή του σερβικού πληθυσμού στη Βοσνία.
 
Χθες το βράδυ, αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του Μλάντιτς συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν εναντίον της σύλληψης και της αναμενόμενης έκδοσής του. Η διαμαρτυρία έγινε βίαιη και οδήγησε σε 180 συλλήψεις, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευθούν 32 αστυνομικοί.
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε