Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δικτάτορας

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δικτάτορας
REUTERS

Δικτάτορα αποκάλεσε επι της ουσίας τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δείχνει «δικτατορικές τάσεις» και απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τάσσεται ακόμη κατά της εμβάθυνσης της ελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, λόγω της «συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών» από την πλευρά της ‘Αγκυρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν «οδηγεί τη χώρα του σε μια λανθασμένη και επικίνδυνη κατεύθυνση. Η συμπεριφορά του προς τους επικριτές του, τους διαφωνούντες και τις μειονότητες είναι απαράδεκτη», δηλώνει ο κ. Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και προσθέτει ότι ο τούρκος Πρόεδρος δείχνει «δικτατορικές τάσεις».

Ακόμη και αν η ‘Αγκυρα επιδιώκει μια ένταξη στην ΕΕ ως το 2023, «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», συνεχίζει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και εξηγεί: «Η χώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον ευρωπαϊκό δρόμο, οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν και για τις δύο πλευρές ανυπολόγιστες και επιπλέον μια ένταξη θα επιβάρυνε υπερβολικά την δυνατότητα απορρόφησης από την πλευρά της ΕΕ».

Συμφωνεί δε με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, την οποία για την ώρα απορρίπτει: «Έτσι όπως παραβιάζονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, μια εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης είναι απολύτως μη ρεαλιστική», δηλώνει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις