weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι δυνάμεις του Καντάφι φτάνουν στην πλατεία της Ζαουίγια

Οι δυνάμεις του Καντάφι φτάνουν στην πλατεία της Ζαουίγια
REUTERS
Τα τανκς των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε μαχητής της αντιπολίτευσης.
 
«Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο μαχητής προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.
 
Οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.
 
«Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε καν πουλιά στον ουρανό», είπε.
 
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις σκότωσαν πριν από δύο ημέρες έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, εξάδελφο του Μουάμαρ Καντάφι, στην πόλη, γι΄αυτό βομβαρδίσθηκε. Ηθελαν να πάρουν το πτώμα και το κατάφεραν», είπε ο μαχητής.

Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια είναι το μεγαλύτερο που επεξεργάζεται βενζίνη κατάλληλη για αυτοκίνητα στη Λιβύη, κι έχει συνολική παραγωγική δυνατότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα. Λειτουργεί στο 70% των δυνατοτήτων του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Ο αξιωματούχος είπε ότι το διυλιστήριο θα λειτουργήσει εκ νέου αργότερα σήμερα–όμως δεν είναι σαφές το εάν κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.

 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περί τους 60 αντικαθεστωτικοί μαχητές ξεκίνησαν χθες για να επιτεθούν στρατιωτική βάση σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Ζαουίγια και κανείς τους δεν επέστρεψε. «Κανείς δεν επέστρεψε και δεν ξέρουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν έχουμε νέα τους», είπε.

Ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον των δυτικών δυνάμεων εάν επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας του, δήλωσε ο Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση.

    «Εάν λάβουν μια τέτοια απόφαση αυτό θα είναι χρήσιμο για τη Λιβύη, διότι ο λαός της θα δει την αλήθεια, ότι αυτό που θέλουν είναι να πάρουν τον έλεγχο της Λιβύης και να κλέψουν το πετρέλαιό της», δήλωσε ο Καντάφι σε συνέντευξή του που μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

    «Τότε ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον τους», πρόσθεσε ο Καντάφι στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε στα αραβικά και προβλήθηκε σήμερα με τουρκικό υποτιτλισμό.

    

 
Η ΕΕ μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης της περιοχής και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
 
Οι στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).
 
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στη Γαλλία, η Άστον είπε ότι η Ε.Ε διερευνά (το ενδεχόμενο αποστολής) «σε μία συνετή βάση σχεδιασμού» με «μία πιθανή ανάμειξη της ΚΕΠΠΑ».
 
«Αυτή η ανάμειξη θα σήμαινε τη συνδρομή στις προσπάθειες εκκένωσης της περιοχής και στις ανθρωπιστικές προσπάθειες», εξήγησε η Άστον.
 
Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Άστον ενόψει της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε για τη Λιβύη αύριο Πέμπτη και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε την Παρασκευή, η οποία είναι θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και κυρίως στη Λιβύη.
 
Η Άστον δεν ανέφερε την πιθανότητα επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού- ένα ενδεχόμενο υπό συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω πληροφοριών που αναφέρουν ότι η Βρετανία και η Γαλλία επιδιώκουν την επιβολή του με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η αποστολή της ΚΕΠΠΑ «θα πρέπει να αναλυθεί πολύ προσεκτικά» και θα «χρειαζόταν κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την εντολή, τις πηγές και τους στόχους της».
 
«Αυτή η διαδικασία», είπε στους ευρωβουλευτές, «είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα».
 
 

#TAGS MM