weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Όλη η Ευρώπη στους δρόμους! Δείτε τι έγινε στις μεγάλες πόλεις – ΦΩΤΟ

Όλη η Ευρώπη στους δρόμους! Δείτε τι έγινε στις μεγάλες πόλεις – ΦΩΤΟ | Newsit.gr

Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μάλαγα, Ρώμη, Στρασβούργο, Αθήνα. Παντού οι άνθρωποι διαμαρτύρονται σήμερα Ημέρα Πανευρωπαϊκής Απεργίας. Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
ΛΟΝΔΙΝΟ

Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν πληρώσει για ό,τι έχει κάνει ο αχαλίνωτος χρηματοπιστωτικός τομέας. Με την ανεργία, την αύξηση της φτώχειας, τα δραστικά μέτρα λιτότητας, τις περικοπές των συντάξεων και της κοινωνικής πρόνοιας», γράφει η αφίσα.

Στο κείμενο που τη συνοδεύει, γράφει μεταξύ άλλων: Στηρίζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στον αγώνα τους για δουλειά με αξιόπρεπες εισόδημα.
Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές δεν οδηγούν έξω από την κρίση! Οι περικοπές σε εργατική νομοθεσία δε θα σταματήσουν κανένα χρέος!
Οι άνθρωποι στην Ελλάδα – και σε όλη την Ευρώπη – δεν ευθύνονται για την κρίση.
Το χειρότερο για τους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η λιτότητα
Η Ευρώπη χρειάζεται απασχόληση και την ανάπτυξη!

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΑΔΡΙΤΗ

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΑΔΡΙΤΗ

ΜΑΔΡΙΤΗ

ΜΑΛΑΓΑ

Στην Πορτογαλία όπως και στην Ισπανία, έχουν εξαγγελθεί 24ωρες γενικές απεργίες, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, η GGIL διοργανώνει τετράωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις.

Στη Γαλλία οι CGT, CFDT και FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει, το μεσημέρι, συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.

«Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών … Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών … Για τον λόγο αυτόν εκδηλώνεται αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση», δήλωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ Μίχαελ Ζόμερ.

«Είμαστε αλληλέγγυοι, οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσειςστη Γερμανία, θα στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης προς τις χώρες αυτές», πρόσθεσε. Τα γερμανικά συνδικάτα θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους στις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά όχι με απεργίες.

ΙΤΑΛΙΑ

Με μια τετράωρη στάση εργασίας του συνδικάτου Cgil και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας συμμετείχε η Ιταλία στην πανευρωπαϊκή συνδικαλιστική κινητοποίηση.
Στον δημόσιο τομέα, κηρύχθηκε οκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και τα αυτόνομα συνδικάτα Cobas. Τα δυο άλλα ιταλικά μεγάλα συνδικάτα, Cisl και Uil, αποφάσισαν αντιθέτως να μην συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο Μιλάνο η πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέλυσε.

Στην Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε «Fate i soldi con i nostri debiti» («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αυγών και μπογιάς στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών.

Στην Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ video: Δε μπορείς να ανασάνεις, αλλά μπορείς να ουρλιάξεις

H Eυρώπη ξεσηκώνεται – Ημέρα πανευρωπαϊκής απεργίας – Στην Αυστρία «είμαστε όλοι Έλληνες»

 

#TAGS MM