Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Παλεύει να περάσει τον προϋπολογισμό λιτότητας

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Σόκρατες υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού λιτότητας τον οποίο παρουσίασε χθες η κυβέρνησή του, καλώντας τα κόμματα της βουλής να τον ψηφίσουν και προειδοποιώντας για πτώση της κυβέρνησής του.

Τα μέτρα λιτότητας, υποστήριξε ο Σόκρατες, είναι “αναγκαία για” την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία της χώρας· ο προϋπολογισμός “πρέπει” να υπερψηφιστεί την 29η Οκτωβρίου. Ο προϋπολογισμός παρουσιάστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει “αναμφίβολα το σημαντικότερο προϋπολογισμό των τελευταίων 25 ετών”. “Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση και για να το κάνουμε, χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό” τόνισε.

Εάν το κοινοβούλιο δεν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών του Σόκρατες ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί. Υπάρχει ενδεχόμενο, λένε δυτικοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, να προκληθεί πολιτικό αδιέξοδο και να επιδεινωθεί η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Πορτογαλία “βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, είπε χθες ο Σάντος, και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός “να ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομίας μας και να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της” [με δανεισμό]. Κάλεσε την αντιπολίτευση να “πει όχι στην ανασφάλεια”.

Ωστόσο ο βουλευτής του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μιγκέλ Μασέδου κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επιβολή νέων φόρων που προηγουμένως έλεγε ότι δεν ήταν αναγκαίοι και εκτίμησε ότι η χώρα οδηγείται σε “καταστροφή”, με ρεκόρ δημόσιου χρέους, ανεργίας, φόρων και φτώχειας.

Βάσει του προϋπολογισμού ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 21% στο 23%, οι φοροαπαλλαγές μειώνονται, οι μισθοί στο δημόσιο μειώνονται 5%, οι συντάξεις “παγώνουν” και οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται–αναλυτές επισημαίνουν ότι τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός κυρίως πλήττουν η μεσαία τάξη.

Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού το χρέος της Πορτογαλίας θα αυξηθεί στο 86,6% του ΑΕΠ το 2011 από το 82,1% που είναι φέτος.Πάντως η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα μειώσει το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ από το 7,3% που είναι τώρα.

Ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζερόνιμου ντε Σόουζα προέβλεψε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα φέρει ύφεση και σχολίασε ότι η κυβέρνηση έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητά της “το κεφάλαιο, τις περίφημες αγορές”, αντί για το λαό της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε