weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πιο ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα υιοθετούν και «οι σκληροί» της Βαυαρίας

Πιο ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα υιοθετούν και «οι σκληροί» της Βαυαρίας | Newsit.gr

Το ταξίδι της Μέρκελ στο Μόναχο, για να συναντηθεί με τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους της, άλλες εποχές θα έμοιαζε με βόλτα στη φωλιά του λιονταριού. Κι αυτό γιατί συχνά η προσέγγιση της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στην κρίση της ευρωζώνης κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Ωστόσο, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος, χθες και σήμερα, οι Βαυαροί υιοθέτησαν πιο ήπιους, πιο συμβιβαστικούς τόνους απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, ανατρέποντας τις θέσεις που υποστήριζαν έως και πριν από έναν μήνα. «Αν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τότε πρέπει να κάνουμε και πάλι τα στραβά μάτια. Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν το κάναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χανελόρε Γκάμπορ, δήμαρχος του Γκάρχινγκ, μιας πόλης στα βόρεια του Μονάχου.

Το CSU τηρούσε επί μήνες ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που συνιστούσε άλλον έναν πονοκέφαλο για την Γερμανίδα καγκελάριο στην προσπάθειά της να στείλει ένα ενιαίο, ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, είχε ζητήσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κάλεσε την Αθήνα να αρχίσει να πληρώνει τους μισούς μισθούς και συντάξεις σε… δραχμές ώστε να διευκολύνει τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Όμως τα μέλη του κόμματος, ντυμένα με τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες τους, επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στην Μέρκελ η οποία πάντως προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για το θέμα της Ελλάδας και επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγάλο αντίπαλό της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Παρ’ όλ’ αυτά, κέρδισε τις επευφημίες των συνέδρων όταν δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ασκώντας το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, επέδειξαν τις αξίες και τις ελευθερίες που καθιστούν σπουδαία την Ευρώπη.

«Εγώ η ίδια περίμενα 34 χρόνια για να διαμαρτυρηθώ. Πώς να παραπονεθώ επειδή οι άνθρωποι διαμαρτύρονται;», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στα χρόνια που έζησε στην Ανατολική Γερμανία, πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Οι Βαυαροί παραδέχονται ανοιχτά ότι έχουν ωφεληθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 70% των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως εξίσου υπερήφανοι για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τους και δεν βλέπουν με καλό μάτι όσους κάνουν σπατάλες. Σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, το CSU έχει υιοθετήσει μια «πολιτική οδηγία» με την οποία ζητά να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός με τον οποίο όποια χώρα επιθυμεί θα μπορεί να φύγει από το ευρώ. Ζητά επίσης να δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στη γερμανική Μπούντεσμπανκ εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δύο κόμματα, παρά τις διαφορές τους αυτές, φαίνεται ότι έχουν σχηματίσει μια συμμαχία που θα βοηθήσει αμφότερα στις προσεχείς εκλογές.

Η Μέρκελ χρειάζεται το CSU ώστε να παραμείνει ενωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός της ενώ ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, ο Χορστ Ζέεχοφερ, χρειάζεται την Μέρκελ καθώς στη Βαυαρία θεωρούν ότι εκείνη είναι σε θέση να βρει λύσεις στην κρίση. Μάλιστα, η δημοτικότητά της στην περιοχή αυτή είναι μεγαλύτερη από του Ζέεχοφερ, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να παραμείνει στη σκιά της την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. «Τα μέσα ενημέρωσης λένε σήμερα ότι το CSU συμπεριφέρεται σαν γατάκι και δεν θέλω να διαταράξω αυτήν την εντύπωση τώρα» είπε.

Νωρίτερα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Αν η έκθεση της τρόικας περιλαμβάνει μια πρόταση για περισσότερο χρόνο, θα το συζητήσουμε», είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.

#TAGS MM