Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Ποινή κάθειρξης 1.040 ετών σε τρομοκράτες της ΕΤΑ!

Ποινή κάθειρξης 1.040 ετών σε τρομοκράτες της ΕΤΑ!

 Μια ποινή που ξεφεύγει από κάθε λογική επέβαλε το ισπανικό δικαστήριο σε τρία μέλη της ΕΤΑ.

 

Σε ποινή κάθειρξης 1.040 ετών, καταδικάστηκαν, το κάθε ένα από τα τρία μέλη της ΕΤΑ , που κατηγορούνταν, για τη συμμετοχή τους, στο χτύπημα της 30ης Δεκεμβρίου 2006 στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο πολίτες του Ισημερινού.
 
Στην πράξη οι ποινές κάθειρξης περιορίζονται σήμερα στην Ισπανία στα 40 χρόνια για τα εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
 
Το δικαστήριο έκρινε τα τρία μέλη της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ένοχα μεταξύ άλλων για “τρομοκρατική δολοφονία” και για “απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας”, καθώς η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 40 ανθρώπων.
 
Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους Ματίν Σαρασόλα, Ιγκόρ Πορτού και Μικέλ Σαν Σεμπαστιάν, να αποζημιώσουν τους οικείους των δύο θυμάτων με 500.000 και 700.000 ευρώ, καθώς το ένα από τα δύο θύματα είχε να φροντίσει μεγαλύτερη οικογένεια απ’ ό,τι το άλλο.
 
Οι δύο μετανάστες από τον Ισημερινό, που κοιμούνταν στα αυτοκίνητά τους, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ενός μικρού φορτηγού γεμάτου εκρηκτικά στις 30 Δεκεμβρίου 2006 σε χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Μπαράχας της Μαδρίτης.
 
Οι Ιγκόρ Πορτού και Ματίν Σαρασόλα συνελήφθησαν στις 9 Ιανουαρίου 2008 και προφυλακίσθηκαν. Ο Μικέλ Σαν Σεμπαστιάν συνελήφθη στις 15 Φεβρουαρίου 2008 στο Σεν-Ζαν-ντε-Λιζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός της ΕΤΑ Γκαρικόιτζ Ασπιάζου Ρουμπίνα, γνωστός ως “Τσερόκι”, ο οποίος συνελήφθη το 2008 στη Γαλλία, πρόκειται επίσης να δικαστεί αργότερα για την επίθεση αυτή κατηγορούμενος ότι διέταξε την πραγματοποίησή της.
 
Μετά την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ ίσχυε εκεχειρία που είχε κηρύξει η ΕΤΑ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έθεσε επισήμως τέλος στο διάλογο που είχε αρχίσει έξι μήνες νωρίτερα επιδιώκοντας την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε