Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Πρώτη φορά στα χρονικά: Προσεδαφίστηκε το ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Πρώτη φορά στα χρονικά: Προσεδαφίστηκε το ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Χωρίς προβλήματα ολοκλήρωσε το 7ωρο ταξίδι του το ρομπότ Philae και προσεδαφίστηκε στον κομήτη Tchouri. Είναι η πρώτη φορά που διαστημικό σκάφος προσεδαφίζεται σε κομήτη.

“Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη” 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, είμαστε πολύ χαρούμενοι”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ESA.

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

Η στιγμή της προσεδάφισης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta νωρίτερα σήμερα και μετά από κάθοδο επτά ωρών η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Μετά την επιτυχή προσεδάφιση το Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε