Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Spiegel: Τα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα της Μέρκελ

Spiegel: Τα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα της Μέρκελ
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, πρόκειται για την πιο αποφασιστική περίοδο της καγκελαρίας της

Τα πέντε μεγαλύτερα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει η Άνγκελα Μέρκελ «στο πιο αποφασιστικό διάστημα της καγκελαρίας της» ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013, καταγράφει σε ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Μπιόρν Χένγκστ. Η γερμανίδα καγκελάριος μόλις επέστρεψε από τις καλοκαιρινές της διακοπές σε γερμανόφωνα χωριά της βόρειας Ιταλίας και στη Βαυαρία.
 
Πρώτο πρόβλημα: η κρίση στην ευρωζώνη
Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού άσκησαν κριτική για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Ελλάδας ενώ κάποιοι ζήτησαν να ασκήσει βέτο η Γερμανία σε επόμενη χρηματοδότηση εάν η Αθήνα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που της έχουν ορίσει οι δανειστές. Στο μυαλό της Μέρκελ βρίσκεται και η επικείμενη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης, το οποίο θα ανακοινώσει στις 12 Σεπτεμβρίου αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι σύμφωνος με την γερμανική νομοθεσία. Ακόμη και αν το δικαστήριο συμφωνήσει με τους όρους του μηχανισμού, τίποτα δεν εγγυάται την επιβίωση του κοινού νομίσματος.
 
Δεύτερο πρόβλημα: το «εσωτερικό μέτωπο»
Εκεί η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει, σε πρώτο χρόνο, τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται κατά την «στροφή» προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – στο πλαίσιο αναπτυξιακού σχεδίου που θα κοστίσει περίπου 20 δις ευρώ εντός της προσεχούς δεκαετίας. Υπάρχει επίσης η διαμάχη για το αμφιλεγόμενο «επίδομα μητρότητας» επίδομα που προωθεί το υπουργείο Γενεών, Οικογένειας, Γυναικών και Ενσωμάτωσης για όσες εργαζόμενες μητέρες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να γυρίσουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους – το μέτρο χαρακτηρίζεται «μεσαιωνικό» από την αντιπολίτευση. Αλλο μέτωπο είναι η ισότητα των ζευγαριών ομοφυλοφίλων όσον αφορά τις φορολογικές απαλλαγές. Μέλη των Ελευθέρων Δημοκρατών έχουν ταχθεί υπέρ του μέτρου κάτι το οποίο δεν φαίνεται να θεωρεί απαραίτητο, ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Τρίτο πρόβλημα: τα χαμηλά ποσοστά των Ελευθέρων Δημοκρατών
Η κατρακύλα των κυβερνητικών εταίρων φοβίζει την καγκελάριο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013. Η δημοτικότητα των Ελεύθερων Δημοκρατών έπεσε στο 4%, όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση, συνεπώς κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για να μπει το κόμμα στην Μπούντεσταγκ. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φαίνεται να έχουν «οξύνει» το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος με υψηλόβαθμα στελέχη του να συζητούν ακόμη και την ανατροπή του επικεφαλής Φίλιπ Ρέσλερ αν τα ποσοστά δεν βελτιωθούν ενόψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας.
 
Τέταρτο πρόβλημα: το «αδελφό» κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας
Ο πρόεδρός του, ο Χόρστ Σιχόφερ, ανησυχεί για τα αποτελέσματα των εκλογών που θα διεξαχθούν στο κρατίδιο του χρόνου. Μέλη του κόμματος έχουν ταχθεί εναντίον της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας ενώ στις αρχές Ιουλίου ο ίδιος ο Σιχόφερ απείλησε ότι θα εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της αντίθεσής του στην πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ βρίσκει αντίθετα και άλλα μέλη του κόμματός της, ορισμένα από τα οποία διαφωνούν ακόμη και με την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας καθώς και με την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
 
Πέμπτο πρόβλημα: εκλείπει η ανοχή Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων
Και τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα είχαν υπερψηφίσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Ισπανία βοηθώντας να συγκεντρωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτούνταν όταν μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είχαν «επαναστατήσει» κατά των σχεδίων της καγκελαρίου. Σε περίπτωση τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει το ίδιο αν η Μέρκελ δεν προτείνει «έναν τρόπο που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα που δέχεται τη βοήθεια να βγει από την κρίση», όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε