Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στρατιωτική άσκηση προκαλεί αναστάτωση στη Μέση Ανατολή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το Ισραήλ ξεκινά σήμερα πενθήμερη αμυντική άσκηση με τη συμμετοχή του στρατού, της αστυνομίας, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και κυβερνητικών φορέων.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την ανησυχία των γειτονικών αραβικών χωρών, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι να δηλώνει ότι “η άσκηση έρχεται σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες”.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε “ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει εχθροπραξίες στα βόρεια” του Ισραήλ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την χαρακτήρισε “άσκηση ρουτίνας” που έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό. 

Στο Ισραήλ έφτασε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμμανουέλ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Την περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί τη Δευτέρα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανοικοδόμηση κτιρίων και υποδομών που καταστράφηκαν στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, Δεκέμβριος 2008 – Ιανουάριος 2009, στη Γάζα. Μόλις το 25% των ζημιών αποκαταστάθηκε τουλάχιστον ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι”, υπογραμμίζει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ. 

Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 18 Ιανουαρίου 2009 επιχείρηση στη Γάζα, επισήμως για να σταματήσει τη ρίψη παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του νοτίου Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο 1.400 Παλαιστινίων και τη μερική ή πλήρη καταστροφή 6.268 κατοικιών. Οι ισραηλινές αρχές διατηρούν τον αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας –με εξαίρεση στα είδη πρώτης ανάγκης– αφότου το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξασφάλισε τον έλεγχο της περιοχής αυτής τον Ιούνιο του 2007 εκδιώκοντας την αντίπαλη παλαιστινιακή οργάνωση Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε