Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συγκλονίζεται από τις ταραχές η Τυνησία – Δεκάδες νεκροί – Φοιτητής κρεμάστηκε από καλώδια υψηλής τάσης

Ενας διαδηλωτής κείτεται νεκρός στη μέση του δρόμου ΦΩΤΟ REUTERS

Τραγικές εικόνες εκτυλίσσονται κάθε μέρα πλέον στην Τυνησία η οποία συγκλονίζεται από τον ξεσηκωμό ανέργων αλλά και ανθρώπων από φτωχά στρώματα που βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Στις αιματηρές ταραχές που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 21 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, συνδικαλιστής έκανε λόγο για 50 νεκρούς μόνο κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες και απέδωσε τις βιαιότητες στη δράση αστυνομικών με πολιτικά.

Οι συγκρούσεις έφτασαν – για πρώτη φορά – μέχρι και την πρωτεύουσα Τύνιδα, όπου κάτοικοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και πυρπόλησαν κτίρια. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην εργατική συνοικία Εταντάμεν. Το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα και έβαλε φωτιά σε μια τράπεζα ενώ οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους χρησιμοποιώντας τα γκλομπ τους.

Τοπικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί περιέγραψε επίσης “μια χαώδη κατάσταση” στην πόλη Κασρίν, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 290 χλμ. νότια της Τύνιδας, επιβεβαιώνοντας ότι πυροβολούν ελεύθεροι σκοπευτές από τις στέγες και ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον νεκρικών πομπών.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Κασρίν πραγματοποίησε στάση εργασίας για μια ώρα για να διαμαρτυρηθεί για τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και τη σοβαρότητα των τραυμάτων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός, κάνοντας λόγο για “ξεκοιλιασμένα πτώματα με ανοιγμένο το κεφάλι”.

Ένας 75χρονος και η σύζυγός του σκοτώθηκαν σήμερα στη συνοικία Εζουχούρ ενώ πήγαιναν να κηδέψουν το παιδί τους, σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή.

Στο μεταξύ, ένας νεαρός Τυνήσιος αυτοκτόνησε σε χωριό της περιφέρειας Σίντι Μπουζίντ, στη κεντροδυτική Τυνησία όπου μαίνονται οι διαδηλώσεις κατά της ανεργίας.

Πρόκειται για την πέμπτη αυτοκτονία από τις 17 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο 26χρονος Μοχάμεντ Μπουαζίζ, πλανόδιος έμπορος χωρίς άδεια, αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση του εμπορεύματός του, δίνοντας το έναυσμα για τις ταραχές που δεν έχουν προηγούμενο στην Τυνησία.

Ο Αλάα Χιντούρι, 23 χρόνων, άνεργος πτυχιούχος πανεπιστημίου, σκαρφάλωσε χθες το βράδυ σ’ ένα πυλώνα ηλεκτρισμού για να αυτοκτονήσει και κρεμάστηκε από τα καλώδια υψηλής τάσης.

Στο μεταξύ, η αστυνομία διέλυσε σήμερα πριν ακόμη ξεκινήσει στο κέντρο της Τύνιδας μια “ειρηνική” διαδήλωση καλλιτεχνών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημοτικό θέατρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε