Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πάνε το Βατικανό στα δικαστήρια

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

80 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς και μοναχούς, προσέφυγαν σε αστικό δικαστήριο σε βάρος της Αγίας Έδρας και ανώτατων αξιωματούχων της καθολικής εκκλησίας του Βελγίου.

Εκτός από την Αγία Έδρα, κλήθηκαν και Βέλγοι επίσκοποι και μοναχοί να εμφανιστούν ενώπιον του Πρωτοδικείου της Γάνδης, εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ένας από τους δικηγόρους των 80, ο Βάλτερ βαν Στέενμπρίγκε.

Η Αγία Έδρα είναι η κεντρική διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και η ενσάρκωση του παπισμού, δήλωσε ο κ. Βαν Στέενμπρίγκε.

«Ο Πάπας διορίζει τους επισκόπους και έχει εξουσία πάνω τους, γεγονός που τον καθιστά υπεύθυνο για τα λάθη τους. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα δικά του λάθη: παρέλειψε να παρέμβει προσωπικά και να δώσει οδηγίες, γεγονός που επέτρεψε να συνεχιστούν οι κακοποιήσεις και να χειροτερέψει η ζημιά», συνέχισε.

Οι ενάγοντες έδωσαν εντολή σε ένα δικαστικό κλητήρα να αποστείλει τις κλητεύσεις. Αυτή που αφορά την Αγία Έδρα, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μετάφρασης στα ιταλικά, δήλωσε ο Βαν Στέενμπρίγκε.

Το δικαστήριο της Γάνδης θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να συντάξει χρονοδιάγραμμα για τις ακροάσεις, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιβλίο σκάνδαλο για τους gay ιερείς στο Βατικανό

«Ο Θεός δεν θέλει τους γκέι»

Συνεδριάζει το Κολέγιο των Καρδιναλίων για την παιδεραστία

Τα πιο “σκληρά” μέτρα του Βατικανού δεν πείθουν

Εξισώνουν την παιδεραστία με την ομοφυλοφιλία

«Κατευθυντήριες γραμμές» κατά της παιδεραστίας

Γκάφες και σκάνδαλα συγκλονίζουν την Καθολική Εκκλησία

3.000 καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών από ιερείς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε