Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

To ένα φτιάχνουν, το άλλο χαλάει – Νέος συναγερμός στην Φουκουσίμα – Εκκενώθηκε ο αντιδραστήρας 3!

– Βγήκε καπνός και αποφασίστηκε η απομάκρυνση των πάντων
– Νέες αποκαλύψεις – Η διαχειρίστρια εταιρεία δεν είχε κάνει ελέγχους 2 εβδομάδες πριν τον σεισμό
– Ελέγχεται για ραδιενέργεια η θάλασσα – Μετρήσεις και στα τρόφιμα

Μπορεί οι γραμμές ηλεκτροδότησης να συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO αλλά τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

Η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει αρχίσει κι αυτό για λίγο μετά τις 10 ώρα Ελλάδος βγήκε καπνός από τον αντιδρασήρα Νο 3. Τότε σήμανε συναγερμός και απομακρύνθηκε το προσωπικό.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό η TEPCO ενημέρωσε, δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, την ιαπωνική αρχή ασφαλείας για τα πυρηνικά ότι δεν πραγματοποίησε ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις.

Σε έκθεση που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στην υπηρεσία, η TEPCO αναφέρει πως δεν έλεγξε 33 κομμάτια του εξοπλισμού στους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Ανάμεσα στα κομμάτια που δεν ελέγχθηκαν ήταν ένας ηλεκτροκινητήρας και μια βοηθητική γεννήτρια, διευκρίνισε η εταιρία.

Η μη πραγματοποίηση των συγκεκριμένων επιθεωρήσεων πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω της συγκυρίας, αλλά και της σημασίας των συστημάτων που δεν ελέγχθηκαν.

Η μη λειτουργία των βοηθητικών συστημάτων είναι βασικό στοιχείο στην κρίση που ξέσπασε αμέσως μετά τον σεισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.

Η ιαπωνική Υπηρεσία για την Πυρηνική και Βιομηχανική Ασφάλεια απαντώντας στην ενημερωτική επιστολή της TEPCO, της έδωσε διορία ως της 2 Ιουνίου για να καταρτίσει ένα διορθωτικό σχέδιο ελέγχου για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο είναι το παλαιότερο του συγκροτήματος (δεκαετία του ’70).

Σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει μερικώς η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα Νο. 2, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, τα οποία, καθώς είναι εξοπλισμένα με φίλτρα άνθρακα που παγιδεύουν τα σωματίδια ραδιενεργού ιωδίου, γεγονός που “θα βελτιώσει σημαντικά το περιβάλλον εργασίας των τεχνικών”.

Αν και η νέα γραμμή ηλεκτροδότησης που έχει εγκατασταθεί από την Παρασκευή επέτρεψε την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων και του αντιδραστήρα Νο. 2, απαιτείται η αντικατάσταση πολλών τμημάτων του συστήματος ώστε να λειτουργήσει η αίθουσα ελέγχου και το σύστημα ψύξης.

Η ηλεκτροδότηση του αντιδραστήρα Νο. 2 θα επιτρέψει την τροφοδοσία και του αντιδραστήρα Νο. 2. Οι αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 θα τροφοδοτηθούν σύντομα και οι αντλίες τους λειτουργούν.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις ραδιενέργειας στη θάλασσα, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, από όπου εκλύονται ραδιενεργές ουσίες εδώ και δύο εβδομάδες.

“Είναι πιθανόν μία πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργών ουσιών να απελευθερώθηκε στη θάλασσα…Αλλά ακόμη και αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας στον αέρα, αυτό δεν θα έχει επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες”, ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.

Αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, που οφείλεται στην παρουσία ιωδίου 131 και καισίου 137, ανιχνεύθηκε σε τρόφιμα (γάλα, σπανάκι, όσπρια) και το νερό του δικτύου στο Τόκιο.

Οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τους ελέγχους στα λαχανικά, αλλά τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα φύκια δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιαπωνία: Θα αφήσουν ραδιενεργό νέφος στην ατμόσφαιρα – Μην πίνετε νερό από τη βρύση

Πάνω από 20.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι

 

Θαύμα στην Ιαπωνία: Βρέθηκαν ζωντανοί εννιά μέρες από το σεισμό! – Δείτε το βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε