Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουρκία: Ξαναδικάζονται οι πραξικοπηματίες του ’80

Τουρκία: Ξαναδικάζονται οι πραξικοπηματίες του ’80

Επαναλήφθηκε η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία χωρίς τους δύο υπερήλικες κατηγορούμενους, που απουσίαζαν και πάλι λόγω ασθενείας.

Ο 94χρονος πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής του πραξικοπήματος και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο 86χρονος απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια, τότε διοικητής της τουρκικής αεροπορίας, δεν ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία.

Η δίκη αυτή, η πρώτη στα τουρκικά δικαστικά χρονικά, άρχισε απόντων των κατηγορουμένων στις 4 του περασμένου Απριλίου στην τουρκική πρωτεύουσα. Εάν οι Εβρέν και Σαχίνκαγια κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Η περίπτωσή τους είναι μοναδική στην Τουρκία, όπου κανείς υπεύθυνος πραξικοπήματος δεν έχει δικαστεί.

Ο Εβρέν νοσηλεύεται αρκετές εβδομάδες τώρα σε μια στρατιωτική κλινική της Κωνσταντινούπολης με επιπλοκές που παρουσίασε μετά την πτώση του και το κάταγμα στο οστό της κλείδας πριν από την έναρξη της δίκης του, ανακοίνωσε μέλος της οικογένειάς του.

Ο Σαχίνκαγια νοσηλεύεται σε στρατιωτική κλινική στην Κωνσταντινούπολη για προβλήματα λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας του.

Στη διάρκεια της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας στις αρχές Απριλίου, οι δικαστές είχαν αρνηθεί οι δύο κατηγορούμενοι να προσαχθούν δια της βίας ενώπιον του δικαστηρίου και άκουσαν τις καταθέσεις των θυμάτων του πραξικοπήματος, που παρουσιάστηκαν ως πολιτικοί ενάγοντες. Οι θεσμοί που καταργήθηκαν μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, όπως το κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα, έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί ενάγοντες.

Άλλα θύματα θα καταθέσουν την Δευτέρα, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk.

Οι δικαστές είχαν ζητήσει ιατρικό δελτίο για την κατάσταση της υγείας των δύο κατηγορουμένων, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν τους έχουν ακόμη διαβιβαστεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν τρεις φορές από το 1960 τις εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Τουρκία, ενώ εξεδίωξαν από την εξουσία την ισλαμιστική κυβέρνηση, το 1997.

Πενήντα άνθρωποι εκτελέστηκαν, 600.000 συνελήφθησαν και δεκάδες υπέκυψαν στη διάρκεια των βασανιστηρίων, ενώ πολλοί ακόμη φέρονταν ως αγνοούμενοι μετά το πραξικόπημα.

Η δίκη αυτή εντάσσεται στον πόλεμο εξουσίας μεταξύ του στρατού και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που θέλει να περιορίσει την επιρροή των στρατιωτικών στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Διαβάστε

“Ο μεγάλος σεισμός στην Κων/πολη θα γίνει το 2014”!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε