Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τους άφησαν στην τύχη τους να πνιγούν! – 177 οι νεκροί στη Ρωσία

Τους άφησαν στην τύχη τους να πνιγούν! – 177 οι νεκροί στη Ρωσία

Τραγικός ο απολογισμός από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ρωσίας, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν ειδοποίησε έγκαιρα τους πολίτες!

Μια μέρα μετά την εντολή Πούτιν να διερευνηθεί αν οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τους πολίτες για την αλλαγή του καιρού και το ενδεχόμενο πλημμυρών, ήρθε και η παραδοχή των μοιραίων λαθών.

“Τοπικοί ηγέτες και κυβερνητικές υπηρεσίες έκαναν λάθη. Οι κάτοικοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι οποίες άρχισαν την Παρασκευή, δεν είχαν προειδοποιηθεί επαρκώς”, δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πούτσκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Το Κρεμλίνο κήρυξε τη σημερινή ημέρα πένθους μετά τις χειρότερες πλημμύρες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την πόλη Κριμσκ, όπου το νερό έφτασε το Σάββατο σε ύψος 2,5 μέτρων και πνίγηκαν τουλάχιστον 140 άνθρωποι.

Τμήματα της πόλης εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται κάτω από το νερό. Χιλιάδες άνθρωποι, τα σπίτια των οποίων είναι πλημμυρισμένα, εξακολουθούν να περιμένουν την έκτακτη βοήθεια που περιλαμβάνει τρόφιμα και ρουχισμό.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν επίσης την έρευνα για θύματα μέσα και γύρω από τα θέρετρα του Κρασνoντάρ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής δήλωσαν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που ανακοινώθηκε, ενώ blogers κατηγορούν τις αρχές ότι κρύβουν την αληθινή έκταση της καταστροφής.

Το Κρεμλίνο βρίσκεται στο στόχαστρο και του Τύπου. Για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο ο κυβερνητικός, όσο και ο αντιπολιτευτικός Τύπος καταγγέλλουν ομόφωνα τις τοπικές αρχές.

“Η τραγωδία του Κριμσκ…αποτελεί την τέλεια απόδειξη των συνεπειών στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η αμέλεια και το να αφήνεις τα πράγματα στην τύχη”, γράφει η Izvestia.

Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti τονίζει ότι οι αρχές γνώριζαν τους κινδύνους πλημμυρών και κατολισθήσεων, αφού η περιοχή υπέστη τις ίδιες καταστροφές το 2002, οπότε 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η καταστροφή “δείχνει την ίδια αναποτελεσματικότητα των αρχών να υπερασπισθούν τον πληθυσμό, τόσο από τις φυσικές καταστροφές, όσο και από το κοινό έγκλημα”, γράφει η Vedomosti καταδικάζοντας “την ανικανότητα και την ανευθυνότητα” των πολιτικών αξιωματούχων.

“Γιατί τόσοι νεκροί;”, είναι ο τίτλος της Komsomolskaia Pravda, ενώ για την Moskovski Komsomolets, “Θα μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει και να αποφύγουμε την καταστροφή του Κριμσκ”. “Και το ακόμη τρομακτικότερο: οι κάτοικοι οποιασδήποτε μεγάλης ή μικρής πόλης, οποιασδήποτε “προβληματικής” περιοχής της χώρας μπορούν να ζήσουν μία ανάλογη κατάσταση”, προειδοποιεί η Moskovski Komsomolets. “Και δεν χρησιμεύει σε τίποτε να περιμένει κανείς την αρωγή της πολιτείας, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά τις φυσικές καταστροφές”.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κρασνοντάρ Αλεξάντρ Τκάτσεφ εξέφρασε ” μεγάλη έκπληξη” για τις φυσικές καταστροφές”, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

“Πρόκειται για μία καταστροφή ισοδύναμη με έναν σεισμό…τι μπορούμε να κάνουμε; Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτε εδώ, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα”…, είπε.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πένθος και καταστροφή στη Ρωσία από τις πλημμύρες – Έξαλλος ο Πούτιν

134 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Ρωσία

Ενενήντα εννέα οι νεκροί από τις πλημμύρες

Ξεπέρασαν τους 70 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε