Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Χ.Κλιντον: “Πρέπει να διασώσουμε το διάλογο για το Παλαιστινιακό”

REUTERS
Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει αντίθετη σε “μονομερείς ενέργειες” προκειμένου να διασωθούν οι προσπάθειες επανάληψης του ειρηνευτικού διαλόγου για το Παλαιστινιακό
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι τα σχέδια του Ισραήλ για την οικοδόμηση νέων οικισμών εποίκων είναι αντιπαραγωγικά ενόψει των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να είναι εφικτή μία συμφωνία και τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών από όλες τις πλευρές.
 
Μία ημέρα πριν από τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη Νέα Υόρκη, η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται “καθημερινώς, στην πραγματικότητα κάθε ώρα” για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, διαβεβαίωσε η Χίλαρι Κλίντον.
 
“Κάθε μέρος έχει πολύ στέρεες απόψεις για τον τρόπο προώθησης της διαδικασίας. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέχρι να βρεθούν μαζί και να διερευνήσουν που υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας και πως θα γεφυρωθούν οι τομείς όπου υπάρχουν διαφωνίες”, δήλωσε η Κλίντον, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Άχμεντ Αμπούλ Γκάιτ.
 
Η Κλίντον επέκρινε χθες την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι προχωρά στο εποικιστικό πρόγραμμα στην ανατολική Ιερουσαλή. “Αυτή η ανακοίνωση ήταν αντιπαραγωγική ως προς τις προσπάθειές μας για επανάληψη των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους. Όπως πρόσθεσε ότι “εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι εφικτό και αναγκαίο”.
 
Την ώρα που φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο, οι Παλαιστίνιοι εντείνουν τις πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα για να αναγνωρίσει ένα Παλαιστινιακό κράτος- μία ενέργεια που οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα περιπλέξει περαιτέρω τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
 
“Δεν υποστηρίζουμε μονομερείς ενέργειες από καμία πλευρά, που θα μπορούσαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. “Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν… Δεν υποστηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες”, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
 
Ο Παλαιστίνιος προεδρος, Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τοποθετηθεί έναντι του εποικιστικού προγράμματος του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ και έδωσε οδηγίες στον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη να ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε