Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Χάος στις Βρυξέλλες – Ο Μόντι απειλεί με βέτο και η Μέρκελ δεν βλέπει συμφωνία

Χάος στις Βρυξέλλες – Ο Μόντι απειλεί με βέτο και η Μέρκελ δεν βλέπει συμφωνία

 Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσει αργότερα από ό,τι προβλεπόταν σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει συμβιβασμός για τις υφιστάμενες διαφορές σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
 

Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι διήρκεσαν περισσότερο οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες, κατά τις πηγές αυτές, κάτι που δείχνει πόσο χαοτική είναι η κατάσταση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ηγέτες δεν τα βρίσκουν ούτε στο ελάχιστο μεταξύ τους.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 20:00 ώρα Βελγίου (21:00 ώρα Ελλάδας) αλλά τώρα προβλέπεται ότι θα αρχίσει με τουλάχιστον μία ώρα καθυστέρηση, στις 22:00.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους ηγέτες των 27. «Όλοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο από αυτόν που είχαμε κατανείμει», είπε ένας αξιωματούχους της ΕΕ. «Έχουμε μια σημαντική καθυστέρηση την οποία απλά δεν μπορούμε να καλύψουμε».

Από την πλευρά της η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του, προειδοποίησε σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Μόντι κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του. Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται «πολύ σοβαρές και δύσκολες», διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ίσως δεν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της τρέχουσας εβδομάδες και ενδέχεται να χρειαστεί να οριστεί άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων αργότερα.

Η Μέρκελ, η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ταμείων της ΕΕ, είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών δαπανών και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

“Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια λύση. Το αν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, αυτές τις δύο ημέρες, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί ο στόχος αλλά να χρειαστούμε για αυτό ένα επόμενο στάδιο”, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτοιμη να υπογράψει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. η Βρετανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε