Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Ζ.Λεονετί: “Η ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα”

Ζ.Λεονετί: “Η ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα”
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα ότι η ευρωζώνη μπορεί “να κάνει” και χωρίς την Ελλάδα, όπως μπορεί και να “ξεπεράσει” τα προβλήματα που θέτει η χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ο Λεονετί τόνισε ότι “το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν” μίας εξόδου της Ελλάδας, εξαιτίας του οικονομικού ειδικού βάρους της, αφού αντιπροσωπεύει “το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 4% του χρέους της ευρωζώνης”.
 
“Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, εάν η Ελλάδα δεν θέλει το σχέδιο, δεν θα έχει τα χρήματα”, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που επέδωσαν χθες το βράδυ στις Κάννες οι Αγγελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί στον Γιώργο Παπανδρέου.
 
“Δεν μπορεί να έχει κανείς την αλληλεγγύη 17 χωρών χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία. Και στην περίπτωση αυτή, η χώρα οδεύει προς την χρεωκοπία και θα βγει υποχρεωτικά από την ευρωζώνη, αλλά αυτό θα είναι απόφαση του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε στη θέση του”, τόνισε ο Ζαν Λεονετί.
 
“Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να ξεπεράσουμε, αλλά, ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτήν…Μπορούμε να τους βοηθήσουμε, να τους σώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε χωρίς τη θέλησή τους. Δεν ισχύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην ληφθεί το φάρμακο διότι είναι πικρό, επειδή ο ασθενής είναι πολύ ασθενής”, επέμεινε ο γάλλος υπουργός.
 
“Το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να το ξεπεράσουν, αλλά για μένα από τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα ήταν ένα ηθικό πλήγμα, πλήγμα στο ηθικό, αλλά, σε οικονομικό επίπεδο, είναι εφικτό (να ξεπερασθεί)”. Οσο για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου, ο Ζαν Λεονετί προβλέπει την “έκρηξη” των ελληνικών τραπεζών, αλλά θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαχειρίσιμα για τις γαλλικές τράπεζες “η έκθεση των οποίων στο ελληνικό χρέος είναι ανάμεσα στα 8 και στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου”.
 

Διαβάστε επίσης:

«Γιώργο πάρε πίσω το δημοψήφισμα» – «Όχι Βαγγέλη έχω πάρει τις αποφάσεις μου»

Εθνική ταπείνωση στις Κάννες – Εκείνοι μιλούσαν, εκείνος άκουγε – Όλοι οι διάλογοι

Ρήγμα στην Κυβέρνηση – Οι εξελίξεις ακυρώνουν το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου

“Τα ψέμματα τελείωσαν, πρέπει να φύγει ο Παπανδρέου”

Εθνική ταπείνωση στις Κάννες – Εκείνοι μιλούσαν, εκείνος άκουγε – Όλοι οι διάλογοι

Ρήγμα στην Κυβέρνηση – Οι εξελίξεις ακυρώνουν το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου

Ευθεία αμφισβήτηση Βενιζέλου στον Παπανδρέου!

Παναγιωτακόπουλος: «Ανακαλέστε κύριε Πρωθυπουργέ»

Ανδρουλάκης: να πάρει πίσω το δημοψήφισμα

Μέρκελ: οι Έλληνες αν θέλουν ας φύγουν απ’ το ευρώ

Σαρκοζί: “Δεν παίρνετε ευρώ από την 6η δόση”

Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ για την 6η δόση μετά το δημοψήφισμα…

Παπανδρέου: Για όλα φταίει η αντιπολίτευση – Δε θα υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις

Ν.Δ.: Επικίνδυνος ο Παπανδρέου και πρέπει να φύγει

Μήνυμα Λοβέρδου σε Μαξίμου: Ιερή υποχρέωση να μείνουμε στο ευρώ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε