Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Αφιέρωμα στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σήμερα, στις 11:30 το πρωί, κηδεύεται στο νεκροταφείο της Παιανίας ο Θύμιος Καρακατσάνης που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 72 ετών.

Το αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr την θεατρική παράσταση «ΟΙ ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ», από το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ», παραγωγής 1982, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Θύμιος Καρακατσάνης.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία του Γιώργου Σκούρτη, στην οποία σκιαγραφεί το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από μια απλή ιστορία, αυτή των «νταντάδων». Το έργο γράφτηκε το 1968 και πρωτοπαίχθηκε το 1970 στο «Θέατρο Τέχνης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη. Με την κοινωνική αυτή αλληγορία, ο συγγραφέας προσπαθεί να περάσει τους ήρωες του θεάτρου σκιών στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο, σατιρίζοντας τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής.
Βασικοί ήρωες του έργου είναι ο Πέτρος και ο Παύλος. Ο πρώτος είναι ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας, εκφράζει την ελευθερία αλλά και την άρνηση στον κομφορμισμό. Ο δεύτερος είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος που θέλει να συμβιβαστεί με το σύστημα και να ενταχθεί κάποια στιγμή σε αυτό. Οι δύο ήρωες συγκρούονται με την εμφάνιση ενός τρίτου, του Σταύρου, του ανθρώπου που θέλει να τους εξουσιάσει. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας αυτές τις φιγούρες, προσπαθεί να περάσει πολιτικά μηνύματα για την Ελλάδα της εποχής του, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της λογοκρισίας.
Μαζί με το Θύμιο Καρακατσάνη εμφανίζονται ο Κώστας Μεσάρης και ο Γιώργος Κοτανίδης. Η μουσική είναι του Α. Παπαγεωργίου, τα σκηνικά του Γιάννη Λέκκου, η διεύθυνση παραγωγής του Στέλιου Αντωνιάδη και η θεατρική σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, Γιώργου Σκούρτη.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε