weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Επάγγελμα: Παίκτης τηλεπαιχνιδιού ή ριάλιτι

Επάγγελμα: Παίκτης τηλεπαιχνιδιού ή ριάλιτι

 Ασε που, αν προκύψει κάποιος λίγο πιο τσαχπίνης, μπορεί να γεμίσει μπόλικο τηλεοπτικό χρόνο περιφερόμενος από εκπομπή σε εκπομπή.

Μιλώντας με αριθμούς, οι παντός είδους παίκτες αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν το 60% του ανθρώπινου τηλεοπτικού δυναμικού. Αλλωστε 60.000 άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή στα παιχνίδια και στα ριάλιτι στην αρχή της σεζόν με όνειρο να καταλήξουν στην τελική επιλογή παικτών, την ώραπου επιλέγονται μόλις μερικές δεκάδες.

Και ενώ τα ριάλιτι έχουν κλείσει το καστ τους, στα τηλεπαιχνίδια καθημερινώς συρρέουν κατά εκατοντάδες οι υποψήφιοι, ενώ ήδη σχηματίζονται ουρές για τα ριάλιτι του δεύτερου μισού της σεζόν.

Οπως φαίνεται, για το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κατά 10%, με δεδομένο ότι η μυθοπλασία θα μοιάζει με ναυαγό στον τηλεοπτικό ωκεανό, ενώ οι εκπομπές με επαγγελματίες παρου σιαστές θα παραμείνουν ως έχουν. Ημεγαλύτερη κατηγορία παικτών στην παρούσα φάση είναι αυτή των ριάλιτι, εκείνων που δηλώνουν «διαγωνισμοί ταλέντων», όπως είναι οι σχετικοί με τη μαγειρική («Μaster Chef», «Τop Chef», «Εφιάλτης στην κουζίνα», «Κάτι ψήνεται») και το τραγούδι, όπως το «Χ-Factor» (με ρεκόρ υποψηφιοτήτων, καθώς ξεπέρασαν τις 15.000) και το «Just the two of us», το οποίο αξιοποιεί επαγγελματίες καλλιτέχνες.

O ι ερασιτέχνες κυνηγούν το όνειρο για μια καριέρα και την επιταγή που αγγίζει τα 50.000 ή και τα 100.000 ευρώ, ενώ οι επαγγελματίες στήνουν κανονικό και σκληρό ριάλιτι με στόχο τη δημοσιότητα. Χαμηλότερα είναι τα ποσά- μόλις 1.500 ευρώ την εβδομάδα- για όσους διαγωνίζονται μαγειρεύοντας στο «Κάτι ψήνεται».

Χρήματα, συμβόλαιο και πόρτες ανοιχτές στο μόντελιγκ κυνηγούν μετά μανίας οι υποψήφιες του ριάλιτι μοντέλων «Νext top model», ένα από τα σκληρότερα της τηλεοπτικής αρένας, με λογομαχίες, τραυματισμούς από αψιμαχίες και προκλητικές εμφανίσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που μπορεί να μη δουν μετρητά αλλά αναζητούν διακαώς μια νύφη ή έναν γαμπρό («Αγρότης μόνος ψάχνει»), παίρνοντας τα όρη και τα βουνά προκειμένου να μη μείνουν στο ράφι. Εκθεση της προσωπικής ζωής, λυγμοί μπροστά στην κάμερα, ερωτικά στιγμιότυπα και ψυχολογικά ξεσπάσματα χαρακτηρίζουν κυρίως τις υποψήφιες νύφες του ριάλιτι, την ώρα που οι άρρενες παίκτες θυμίζουν γραφικούς επιβήτορες παλαιότερων δεκαετιών.

Οσο για τους έγκλειστους του «Βig Βrother», διεκδικούν 200.000 ευρώ. Αυτοί είναι έτοιμοι για όλα: να σκαρφαλώσουν, να τρέξουν, να κάνουν εξτρίμ σπορ, να στερηθούν την ελευθερία, τη δουλειά και την προσωπική τους ζωή.

Εκατοντάδες στην ουρά για τα πολλά λεφτά

Οι παραδοσιακοί ήταν ανέκαθεν οι συμμετέχοντες σε τηλεπαιχνίδια. Λίγη τύχη, λίγες ή και πολλές γνώσεις και μετά τη συνήθη διαδικασία ερωταπαντήσεων έφευγες από τα τηλεοπτικά πλατό είτε με τα χέρια στις τσέπες είτε με τις τσέπες γεμάτες. Η κρίση άλλαξε το τοπίο. Την εφετινή σεζόν 800 άτομα ημερησίως δηλώνουν συμμετοχή για το καθημερινό τηλεπαιχνίδι του ΑΝΤ1 «Deal» την ώρα που για το «Μoney drop» του Μega η λίστα αναμονής μετράει 3.000-4.000 συμμετοχές, ενώ σύντομα μέσω Ιnternet θα μπορεί να παίζει και το κοινό από το σπίτι. Το «50-50» (Μega) και το «Λες και το ΄ξερες» (Αlpha) συμπληρώνουν τη λίστα των τηλεπαιχνιδιών, με εκατοντάδες συμμετέχοντες να περιμένουν στην ουρά.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ

#TAGS MM