Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το Ελληνικό Πάρκο στα «Άγια χώματα του ελληνισμού»! [pics]

Το Ελληνικό Πάρκο στα «Άγια χώματα του ελληνισμού»! [pics]

«Όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει», έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης. Πικρό… στενάχωρο… αλλά αληθινό!

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που «όπου κι αν πάω Έλληνες με κάνουν περήφανο». Όπως σε αυτή, με όσα γίνονται στην Οδησσό, την πόλη της Ουκρανίας που κάποιοι εξακολουθούν να κρατούν το Ελληνικό Πνεύμα, τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική Ιστορία, την Ελλάδα μας ψηλά. Ίσως είναι το DNA τους… ίσως είναι το DNA της πόλης, καθώς σε αυτή την πόλη «ξεκίνησε η επανάσταση, η απελευθέρωση του Έθνους», όπως μου είπε ο επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας, πρόεδρος της Κοινωφελούς Οργάνωσης «Ίδρυμα Μπούμπουρας» που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία συντηρώντας μεταξύ άλλων και το «Μουσείο Φιλικής Εταιρείας», τονίζοντάς μου ότι «εδώ λοιπόν είναι Άγια χώματα»!

Πριν από λίγο καιρό είχα τη χαρά να βρεθώ σε αυτά τα «Άγια χώματα» και να επισκεφτώ το «Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας», όπου συναντιόντουσαν και οργάνωναν την επανάσταση οι Φιλικοί. Αυτό το κτήριο ήταν το σπίτι του Γρηγορίου Μαρασλή που κληρονόμησε ο γιος του Γρηγόρης Γρηγορίου Μαρασλής, σπουδαίος έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης που διετέλεσε δήμαρχος της Οδησσού για 16 χρόνια.

Σε αυτή την πόλη λοιπόν με τους ελληνικούς «δεσμούς», σε αυτά τα «Άγια χώματα», το «Ίδρυμα Μπούμπουρας» αποφάσισε να χρηματοδοτήσει και να δημιουργήσει ένα πάρκο, το Ελληνικό Πάρκο και μάλιστα δίπλα από τις Σκάλες Ποτέμκιν που είναι διεθνώς γνωστές και αποτελεί αξιοθέατο για τα εκατομμύρια επισκέπτες.

Πώς όμως το «Ίδρυμα Μπούμπουρας» αποφάσισε να κατασκευάσει το Ελληνικό Πάρκο;

Την απάντηση μου έδωσε ο γιος του Παντελή Μπούμπουρα, Βασίλης που ακολουθεί το όραμα του πατέρα του «μπολιασμένος» με την ίδια αγάπη για την Ελλάδα και ο οποίος ως τεχνικός διευθυντής του κατασκευαστικού Ομίλου «Gefest» έχει αναλάβει και την κατασκευή του Ελληνικού Πάρκου.

«Όλα ξεκίνησαν ένα μεσημέρι, όταν είδαμε με τον πατέρα μου, τον Παντελή, ένα άρθρο σε εφημερίδα ότι έχει γίνει πρόταση από τον δήμο Κωνσταντινούπολης να κάνει δωρεά ένα πάρκο στην Οδησσό. Μετέπειτα διαβάσαμε ένα δεύτερο άρθρο ότι θα το κάνουν πλήρη χρηματοδότηση και θα το ονομάσουν Τούρκικο Πάρκο. Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα του Ελληνικού Πάρκου. Σκεφτήκαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει στην Οδησσό η οποία είναι μια πόλη με “δεσμούς” με την Ελλάδα, η πόλη όπου ξεκίνησε η «Φιλική Εταιρεία» να υπάρχει Τούρκικο Πάρκο και να μην υπάρχει Ελληνικό Πάρκο. Αποφασίσαμε και προτείναμε στον Δήμαρχο της Οδησσού να μας δώσει και εμάς την άδεια να κάνουμε Ελληνικό Πάρκο. Το αίτημά μας πέρασε από τη Βουλή της Οδησσού, αποδέχτηκαν την ονομασία “Ελληνικό Πάρκο” και τώρα είμαστε στην υλοποίησή του.

-Αναφερθήκατε στην Αρχή της Οδησσού και… συνειρμικά πάω στη δική μας Βουλή. Υπήρξε αρωγή από την Ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου που θα είναι αξιοθέατο σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο;  

Κοιτάξτε, εμείς δεν θελήσαμε να ζητήσουμε κάποια οικονομική βοήθεια από το κράτος αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομικά κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Δεν ζητήσαμε, δεν απαιτήσαμε θεωρώντας ότι το να συνεισφέρει με τις δύσκολες καταστάσεις που περνάει η Ελλάδα, δεν θα ήταν σωστό.  Όσον αφορά όμως σε κάποιες συνεργασίες σε εμπορικά κομμάτια που έχουμε, όπως π.χ κάποια αγάλματα που θέλουμε να φέρουμε με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν γίνει επαφές, δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

-Τι θα περιέχει, τι θα μπορούν να δουν οι επισκέπτες;

Θα είναι ένα πολυθεματικό πάρκο έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν πολλές δυνατότητες. Κατ’ αρχάς θα υπάρχει ένα ανοιχτό Ελληνικό Μουσείο, όπου θα μπορούν να το επισκεφθούν και να βλέπουν αγάλματα, ακριβή αντίγραφα διαφόρων σπουδαίων ελληνικών αγαλμάτων. Επίσης θα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος χώρος όπου θα γίνει σαν παιδική χαρά έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς με τα παιδιά να απασχολούνται, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε αυτές τις πόλεις, ενώ θα υπάρχει και το κλασικό πάρκο όπου θα προσφέρεται για περπάτημα, για ξεκούραση, για ανάγνωση βιβλίων κι ό,τι άλλο προσφέρει ένας ανάλογος χώρος αναψυχής.

-Τι έκτασης θα είναι;

Περίπου 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

-Μεγάλη έκταση και φαντάζομαι και υψηλό το κόστος του..

Μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί η ιδέα όταν ξεκινήσαμε ήταν το Πάρκο να γίνει με πλακοστρώσεις, με παγκάκια, να γίνει δηλαδή ένας πολύ όμορφος χώρος όπως σε πολλά πάρκα ανά τον κόσμο. Στην πορεία, μετά από τις μελέτες που κάναμε βρήκαμε σοβαρά προβλήματα κατολίσθησης όλης αυτής της περιοχής, τόσο της έκτασης που καταλαμβάνει το πάρκο όσο και της πάνω περιοχής. Αν κι αυτό θα καθυστερήσει πολύ την αποπεράτωσή του καθώς απαιτούνται πολλές επιπλέον εργασίες και ανέβασε το κόστος κατά ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, πήραμε την απόφαση πως αφού κάνεις κάτι πρέπει να το κάνεις σωστό και ολοκληρωμένο. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έχει φτάσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά σήμερα που μιλάμε έχει ήδη ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών αντιστήριξης. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι για τα επόμενα 100 – 150 χρόνια έχουμε σώσει την περιοχή αυτή από την κατολίσθηση και από αυτά τα φαινόμενα που υπάρχουν. Έτσι όχι μόνο θα κάνουμε το Πάρκο αλλά θα γίνει και μία ακόμα πιο σπουδαία και σημαντική δουλειά αφού θα σωθεί η περιοχή. Οι μελέτες είχαν δείξει ότι κάθε χρόνο υπήρχε μέχρι και 7 με 8 πόντους μετακίνηση των εδαφών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου σε μία δεκαετία όλη αυτή η περιοχή μπορεί να είχε κατολισθήσει. Όλα αυτά έχουν σταματήσει και αφού κάναμε τις δουλειές αυτές έχουμε μπει στη διαδικασία κατασκευής του Πάρκου.

-Τα ίδια προβλήματα αντιμετώπισε και η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το Τούρκικο Πάρκο;

Όχι, γιατί σε αυτή την πλευρά δεν υπάρχουν εδαφικά προβλήματα και είναι και μικρότερης έκτασης.

-Πότε προβλέπετε να λειτουργήσει το Ελληνικό Πάρκο;

Εμείς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε σε έναν χρόνο να είναι έτοιμο το πρώτο σκέλος του και περίπου σε ενάμιση χρόνο να είναι ολοκληρωμένο όλο το Πάρκο.

Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με σκοπό το «Ίδρυμα Μπούμπουρας» να παραδώσει στο δήμο της Οδησσού όσο το δυνατόν συντομότερα το Ελληνικό Πάρκο. Κι είναι σίγουρο ότι θα αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς της πόλης, «της πόλης με τα Άγια χώματα», εκεί που πριν από αρκετά χρόνια οι ιδρυτές της ορκίζονταν μεταξύ άλλων «Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον»! Γιατί όπως σας είπα… όπου και να πάμε υπάρχουν Έλληνες που μας κάνουν περήφανους!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις