Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ραδιοτηλεοπτικές άδειες: το πρόγραμμα των σταθμών και οι «αόρατοι» εργαζόμενοι

Ραδιοτηλεοπτικές άδειες: το πρόγραμμα των σταθμών και οι «αόρατοι» εργαζόμενοι

Αρκετά ενδιαφέροντα σημεία… αλλά και σοβαρές ελλείψεις στην προκήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή δίνει σαφείς οδηγίες –εντολές για το περιεχόμενο του προγράμματος που πρέπει να έχει ο τηλεοπτικός σταθμός που θα αποκτήσει άδεια. Βέβαια οι οδηγίες αυτές βασίζονται σε όσα πρέπει να προσκομίσουν οι εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί αποδεικνύοντας ότι τηρούσαν τα απαιτούμενα για τη χρήση της άδειας και τα οποία θα πρέπει να τηρήσουν πλέον όσοι αποκτήσουν τις καινούργιες.

Βέβαια ανάμεσα στις κύριες αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι να ελέγχει αν όλα αυτά τηρούνταν… και πόσα από αυτά όχι. Καθώς όσα αναφέρονται στην προκήρυξη για το περιεχόμενο προγράμματος θα κάνει πολλούς τηλεθεατές να αναρωτηθούν «υπάρχουν αυτά; Και αν όχι… τότε γιατί όχι… αφού έπρεπε…;»!

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στη ΣΤ΄ παράγραφο της προκήρυξης οι υποψήφιοι που λειτουργούν ως πάροχοι περιεχομένου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υποβάλλουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα έγγραφα:

«Έντυπο αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα λειτουργίας για τη χρονική περίοδο ενός (1) μηνός πριν από την υποβολή της αίτησης, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι πάσης φύσεως εκπομπές που μεταδόθηκαν.

Για κάθε εκπομπή που περιλαμβάνεται στο ημερήσιο πρόγραμμα αναγράφεται η κατηγορία στην οποία εμπίπτει, ο τίτλος της, οι ημέρες και οι ώρες προβολής της, η τυχόν περιοδικότητα προβολής της (εφόσον πρόκειται για επαναλαμβανόμενη εκπομπή), η καθαρή της ημερήσια διάρκεια, ο συνολικός μηνιαίος χρόνος προβολής της και η τυχόν υπαγωγή της στην κατηγορία των ευρωπαϊκών έργων και στην υποκατηγορία των ευρωπαϊκών έργων ανεξαρτήτων παραγωγών (εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση).

Το ανωτέρω πρόγραμμα πρέπει κατά ελάχιστον να περιλαμβάνει τα εξής:

Ι. Τρία καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον ενενήντα λεπτών.

ΙΙ. Εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου (όπως, ενδεικτικά, ιστορικές εκπομπές, εκπομπές για την ελληνική γλώσσα, εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ωρών μηνιαίως.

ΙΙΙ. Τέσσερις (4) τουλάχιστον από τις ακόλουθες κατηγορίες εκπομπών: εκπομπές ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λπ.), ελληνικές σειρές, ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές αθλητικού περιεχομένου, συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμιάς εξ αυτών τουλάχιστον δέκα (10) ωρών.

  1. Tα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του π.δ. 109/2010 για την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων, συμπεριλαμβανομένων και των ανεξαρτήτων παραγωγών.
  2. Μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 17.00 έως 23.00.

ΣΤ.2.1.3. Το υποβαλλόμενο πρόγραμμα συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του υποψηφίου, με την οποία βεβαιώνεται ότι:

Ι. Το έντυπο ημερήσιο πρόγραμμα αποτυπώνει με ακρίβεια το οπτικοακουστικό υλικό, όπως μεταδόθηκε κατά το προβλεπόμενο από την παράγραφο ΣΤ.2.1.2. της παρούσας χρονικό διάστημα.

ΙΙ. Η διάρκεια του προγράμματος καλύπτει το σύνολο του εικοσιτετραώρου και ότι η κύρια γλώσσα μετάδοσης ή υποτιτλισμού είναι η ελληνική.

ΣΤ.2.1.4. Σε περίπτωση που το ήδη εκπεμπόμενο πρόγραμμα του υποψηφίου δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4339/2015, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του με την οποία δεσμεύεται ότι εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της άδειας ο υποψήφιος θα μεταδίδει το προβλεπόμενο από την παράγραφο ΣΤ.2.1.2. της παρούσας πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, συνυποβάλλεται αναλυτική έκθεση σχεδιαζόμενου προγράμματος με ειδική επεξήγηση του πώς το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στους όρους

της παρούσας και τις προδιαγραφές της ΣΤ.2.1.2. παραγράφου της. Για κάθε σχεδιαζόμενη εκπομπή θα γίνεται αναφορά στην ειδικότερη κατηγορία στην οποία αυτή εντάσσεται και αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου της και των όρων προβολής της».

 

Από τη μία λοιπόν το ΕΣΡ ζητά την καταγραφή του προγράμματος από τους σταθμούς που δεν είναι εν λειτουργία ενώ από την άλλη τα ζητούμενα… δεν υπάρχουν στους εν λειτουργία. Εκτός κι αν όσα αναφέρονται στην παράγραφο ΣΤ¨/ II («Εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου, όπως, ενδεικτικά, ιστορικές εκπομπές, εκπομπές για την ελληνική γλώσσα, εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, συνολικής διάρκειας τουλάχιστον δέκα ωρών μηνιαίως) υπάρχουν στους εν λειτουργία τηλεοπτικούς σταθμούς. Για να μην αναφέρω όσα αναφέρονται στην V παράγραφο για «Μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 17.00 έως 23.00». Εκτός κι αν η δική μου τηλεόραση δεν… καλύπτει τους υπότιτλους!

Ενώ λοιπόν από τη μία απαιτούνται αυτά και πολλά ακόμα, από την άλλη στην εκτενή προκήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά για αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αν και απαιτούνται έγγραφα για την τεχνική υποδομή αλλά και τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις διοικητικές θέσεις με πλήρη βιογραφικά σημειώματά τους από την άλλη η Ανεξάρτητη Αρχή δεν βάζει κανένα απαιτούμενο όριο για το πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να απασχολούνται στους σταθμούς που θα πάρουν τις πολυπόθητες άδειες. Και βέβαια αφού μιλάμε για «αόρατους εργαζομένους» δεν μπορεί να υπάρχει και όρος στην προκήρυξη του ΕΣΡ για τις ειδικότητες, καθώς στο παρελθόν έχουμε δει… κηπουρούς να υπάρχουν σε μισθοδοσίες καλύπτοντας τους τότε απαιτούμενους αριθμούς.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε λοιπόν μετά το πέρας της διαδικασίας και τη χορήγηση των αδειών πόσα από τα παραπάνω απαιτούμενα θα τηρηθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα λειτουργούν… αλλά και πόσους εργαζομένους θα απασχολούν…!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις