Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΔΝΤ: Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Eμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη θέση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2022.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Tζέρι Ράις, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης υπογράμμισε, ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Συνακόλουθα, από τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως είπε ο ίδιος και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.

Επεσήμανε ότι «έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο για την ώρα οι συζητήσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσέγγισης που έχει το Ταμείο τονίζοντας ότι είναι «ρεαλιστική» και συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στην καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το ΔΣ του Ταμείου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου. Υπογράμμισε δε, ότι με τον τρόπο αυτό αποσοβείται ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.

Πάντως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο συνεδρίου. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η κ. Λαγκάρντ έχει δεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως είπε, προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε