Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Εργασιακά: Ζήτησαν “αίμα” από την Αχτσιόγλου! “Πέρασε” ο προϋπολογισμός!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Νέες απαιτήσεις των Θεσμών για την “καυτή πατάτα” των εργασιακών
– Το ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!
– Στο επίκεντρο των πολύωρων συζητήσεων με την Έφη Αχτσιόγλου οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να βρεθεί κοινό σημείο
– Αντιθέτως, δίνεται “πράσινο φως” για τον προϋπολογισμό – Κατατίθεται αύριο
– Θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ, ενώ η μνημονιακή υποχρέωση προέβλεπε 1,75%

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, διαπραγματεύονταν με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με τα εργασιακά να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το ΔΝΤ επέμεινε στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Κι όταν λέμε πλήρη, εννοούμε πλήρη ελευθερία για τις επιχειρήσεις. Η Έφη Αχτσιόγλου πρότεινε το ποσοστό της “απελευθέρωσης” να κυμαίνεται στο 5% (σ.σ. όσο είναι και σήμερα), αλλά και να υπάρχει προέγκριση και προέλεγχος.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αντιπρότεινε το ποσοστό αυτό να “πλασαριστεί” στο 10%.

Επιπρόσθετα, η σημερινή συζήτηση αναλώθηκε κυρίως στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα κοινό σημείο. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι συζητήσεις αυτές να παραπεμφθούν… στο μέλλον, αφού εδώ να σημειώσουμε πως το κομμάτι αυτό δεν αποτελεί “απαίτηση” των Θεσμών, διότι στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων το έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, δεν αποκλείεται αύριο να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός

Κι αν τα “εργασιακά” αποτελούν… αγκάθι, στο ζήτημα του προϋπολογισμού επήλθε συμφωνία. Έτσι, λοιπόν, κατατίθεται αύριο το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Με τον προϋπολογισμό θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,8% – Η μνημονιακή υποχρέωση προέβλεπε 1,75%

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% (σ.σ. περίπου 1,83%) του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Εδώ να σημειώσουμε πως η μνημονιακή υποχρέωση προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,75%.

Σημειώνεται ότι αργά απόψε αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αντικείμενο την 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το άνοιγμα των αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσμοί εκτιμούν ότι θα υπάρχει το 2018 ένα κενό της τάξης των 600-700 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε