Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Εργατική Πρωτομαγιά… με τους Θεσμούς – “Τελειώσαμε” λέει η κυβέρνηση και περιμένει… ραβασάκι

Φωτογραφίες από Eurokinissi
Φωτογραφίες από Eurokinissi

– Ανήμερα της Πρωτομαγιάς 2017, η κυβέρνηση έχει… ματς με τους Θεσμούς με σκοπό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
– Μέχρι το μεσημέρι η ελληνική πλευρά περιμένει τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών στα οποία υπάρχει συμφωνία
– Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά
– Τι λέει κυβερνητικός αξιωματούχος για τα συμφωνηθέντα και τις εκκρεμότητες
– Γιατί μένει κενό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018
– Όλα αυτά ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα συνδικάτα θα διαδηλώνουν

Έως τη μία μετά το μεσημέρι σήμερα, η ελληνική πλευρά θα έχει στα χέρια της τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών στα οποία υπάρχει συμφωνία. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα κείμενα στα οποία υπάρχουν διαφορές.

Όλα αυτά ενώ από τις 10:00 το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των συνδικάτων με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τρεις… κατηγορίες

Τα παραπάνω δήλωσε στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.

Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι «υπάρχουν 2-3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα».

Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Κυριακή με… Κυριακές

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Κυριακής, 30.04.2017, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών συζητήθηκε συμβιβαστική πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ.

Αντικείμενό της ήταν οι αγορές προϊόντων, και η ενημέρωση ανέφερε πως η πρόταση επεξεργάζεται περαιτέρω σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε