Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κρίσιμη συνάντηση Λαγκάρντ – Μέρκελ για το ελληνικό χρέος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Είναι η ένατη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων οικονομικών οργανισμών, αλλά η σημαντικότερη για το μέλλον της Ελλάδας καθώς στο περιθώριό της και ειδικά στις επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος.

H κ. Μέρκελ θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χοσέ Ανχελ Γκουρία την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκάι Ράιντερ.

Για την ελληνική πλευρά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Σε όλους τους τόνους το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί μια λύση “πακέτο” που θα αφορά σε αξιολόγηση και χρέος.
Όλα αναμένεται να κριθούν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 21-23 Απριλίου, ωστόσο το τετ α τετ Μέρκελ – Λαγκάρντ φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο κρίσιμο ραντεβού.
Το ΔΝΤ επιθυμεί την σαφή απομείωση του ελληνικού χρέους για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η Γερμανία καίγεται για τη συμμετοχή του. Ουσιαστικά οι δυο κυρίες θα αναζητήσουν τη χρυσή τομή.

Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, εν όψει και της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί έως το 2070, να καταλήγουμε και σε ορισμένα διαφορετικά συμπεράσματα», ωστόσο επανέλαβε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί μέρος του». «Διαφορετικά, εμείς και άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να ρωτήσουμε τα κοινοβούλιά μας για να μας δώσουν εντολή που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ» συνέχισε, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο «θα ήταν εντελώς παράλογο και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε