Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κυβερνητικές πηγές: Κλείνει η διαπραγμάτευση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Συμφωνία σχεδόν σε όλα τα επίπεδα λένε κυβερνητικές πηγές πως έχει επιτευχθεί στις Βρυξέλλες. Όλα αυτά μένουν να αποδειχθούν, πιθανότατα μετά την επιστροφή του Α. Τσίπρα από τη Ρώμη, ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μένουν ανοιχτά κάποια ζητήματα, τα οποία ωστόσο δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.

Η… σφραγίδα στη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι μπήκε μόλις πριν λίγες ώρες σε πρωινή συνάντηση κατά την οποία βρέθηκαν λύσεις σε καίρια ζητήματα μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι “έκλεισε” το “πλαφόν” για το αφορολόγητο όριο και μένει να μάθουμε ποιο θα είναι αυτό, όπως επίσης και εάν θα υπάρξει παράλληλη μείωση των συντελεστών φορολόγησης.

Συμφωνία υπάρχει και στο θέμα της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις όπου φαίνεται πως η ελληνική πλευρά υποχώρησε στο θέμα του χρόνου, να ξεκινήσουν οι μειώσεις από το 2019 δηλαδή…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά “πήρε” το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, ενώ φαίνεται πως “έδωσε” την αύξηση των απολύσεων.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται επίσης ότι έπαιξε η συμφωνία στο θέμα της ΔΕΗ με την πώληση όπως όλα δείχνουν του 40% των μονάδων παραγωγής.

Την ίδια ώρα πάντως ενώ επιστρέφουν στην Αθήνα οι Έλληνες υπουργοί δεν επιστρέφουν και οι θεσμοί. Στην ανακοίνωση του ESM γίνεται μάλιστα λόγος για συνέχιση των συνομιλιών “από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση”.
Αυτό δείχνει μάλλον μια … απόσταση, ωστόσο οι κυβερνητικές πηγές επιμένουν για σημαντική πρόοδο.

Το παζάρι είναι σκληρό και μένει να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, ωστόσο υπάρχει, τουλάχιστον στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αισιοδοξία ότι υπάρχει περιθώριο πλέον ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης ως το eurogroup της 7ης Απριλίου.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε