Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για το plan B του Βαρουφάκη – Τι λέει ο στενός του συνεργάτης James Galbraith για Grexit, παράλληλο νόμισμα και δημοψήφισμα

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Πως το “σχέδιο άμυνας” κατέληξε στο plan B του Γιάνη Βαρουφάκη
– Τι αποκαλύπτει ο στενός του συνεργάτης και διακεκριμένος οικονομολόγος James Galbraith
– Κρατά αποστάσεις από το σχέδιο για… “χακάρισμα” της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
– Η επικοινωνία των μελών της “ομάδας Grexit” με κρυπτογραφημένη μηνύματα
– Η διαφορετική εκδοχή που δίνει ο James Galbraith για το δημοψήφισμα

Από την ημέρα που παραιτήθηκε και έπειτα, δηλαδή το επόμενο πρωί από την ημέρα του δημοψηφίσματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μιλήσει πολλές φορές, ωστόσο πλέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλά για μία ευρεία συνωμοσία εναντίον του.

Σκοπός της; «Να καταγραφεί η περίοδος Ιανουαρίου – Ιουλίου ως ένα μέγα “λάθος”, ή ακόμα “καλύτερα” να ποινικοποιηθεί» η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της Αριστεράς, που «έδωσε ξανά αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, οι επικριτές του βλέπουν κάπως διαφορετικά τα πράγματα. «Το μυστικό plan Β είναι πραξικόπημα», δήλωσε την Πέμπτη ένας εξ αυτών. Ενας άλλος, την Τετάρτη, μιλούσε για «λαθροχειρία εκ του ασφαλούς» όσων ψήφισαν «όχι» στα προαπαιτούμενα μέτρα που προέκυψαν από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Ο πρώτος είναι ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεύτερος είναι ο πρωθυπουργός, στη δίωρη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», έστω κι αν την Παρασκευή έσπευσε να “καλύψει” τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πολεμικές ασκήσεις επί χάρτου

Η συγκρουσιακή φύση του κ. Βαρουφάκη φανερώνεται και από τις συνεχείς του αναφορές στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της Ελλάδας ως «πόλεμο», με την ίδια μεταφορά –του «πολεμικού συμβουλίου»– να χρησιμοποιεί και για να περιγράψει τη μικρή ομάδα που σύστησε στο υπουργείο για τη μελέτη των προκλήσεων που θα παρουσίαζε ένα ενδεχόμενο Grexit.

Ο Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, στενός φίλος του πρώην υπουργού και συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, που ανέλαβε ρόλο συντονιστή της μικρής ομάδας, περιγράφει πιο ουδέτερα το εγχείρημα, αφού κάνει λόγο για «ομάδα εργασίας».

«Η δουλειά μας ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου. Εγώ, ως καθηγητής πλήρους απασχόλησης, είχα χρόνο να ασχολούμαι με αυτά τα ζητήματα μόνο στις ελεύθερές μου ώρες, όπου τύχαινε να βρίσκομαι» αναφέρει στην εφημερίδα ο προοδευτικός Αμερικανός οικονομολόγος, γιος του σπουδαίου Τζον Κ. Γκάλμπρεϊθ.

Στα… κρυφά

Όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ρεπορτάζ του Politico Europe, τα μέλη της ομάδας Grexit επικοινωνούσαν με κρυπτογραφημένα email και, όταν συναντιούνταν διά ζώσης, φρόντιζαν να το κάνουν μακριά από κυβερνητικά κτίρια.

«Εντοπίσαμε πολλά πιθανά προβλήματα» λέει ο κ. Γκάλμπρεϊθ σχετικά με τη διαχείριση της μετάβασης σε νέο νόμισμα.

«Το μεταβατικό ζήτημα που με απασχόλησε εμένα περισσότερο αφορούσε στους ηλικιωμένους. Όπως αναδεικνύεται από την εμπειρία των συνταξιούχων υπό το καθεστώς του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, οποιαδήποτε διατάραξη του συστήματος πληρωμών πλήττει δυσανάλογα αυτήν την κοινωνική ομάδα».

Πάντως, όπως εξηγεί, «δεν επιφορτιστήκαμε με την αποστολή να κρίνουμε αν ένα σχέδιο εξόδου θα μπορούσε να “πετύχει”. Ούτε συμμετείχαμε ποτέ σε συζητήσεις πολιτικής για το αν πρέπει να επιχειρηθεί».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώς τις αρχές Μαΐου, όταν ολοκλήρωσε το έργο της, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της ομάδας και του Αλέξη Τσίπρα.

«Τον πρωθυπουργό δεν τον είδα ξανά μετά τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης» δηλώνει στην εφημερίδα και συνεχίζει λέγοντας πως με το πέρας των εργασιών, «κάναμε μία περίληψη των συμπερασμάτων μας και την παρουσιάσαμε στον υπουργό Οικονομικών», λέει, δηλώνοντας άγνοια για το αν εκείνος στη συνέχεια παρουσίασε τα συμπεράσματα στον κ. Τσίπρα.

Το παράλληλο νόμισμα

Η έμπνευση για την ηλεκτρονική εισβολή στα δεδομένα της ΓΓΔΕ δεν προέκυψε από τις διαβουλεύσεις της «ομάδας εργασίας», όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Γκάλμπρεϊθ. Οπως διευκρινίζει, το παράλληλο σύστημα πληρωμών «δεν έχει καμία σχέση με την έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν απλά ένας αποτελεσματικός τρόπος να συμψηφισθούν τα χρέη μεταξύ του κράτους και όσων συναλλάσσονται με αυτό».

Μέρες δημοψηφίσματος

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως εκτός από τον εαυτό του, ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει και τον καλό του φίλο από το Τέξας με την ανακοίνωση της 27ης Ιουλίου, αφού δηλώνει ότι το «πολεμικό συμβούλιο» του Grexit συνέχισε να λειτουργεί έως «την ημέρα του δημοψηφίσματος».

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ, σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας, δηλώνει με σαφήνεια ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν συμβουλεύτηκε την ομάδα πριν εισηγηθεί το ριζοσπαστικό τρίπτυχο προτάσεων στον πρωθυπουργό τις ώρες πριν αποφασιστεί η επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο 27 Ιουνίου, ο τότε υπουργός Οικονομικών έλαβε γραπτή ενημέρωση από τη Lazard για τις βαρύτατες συνέπειες εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος και για τους μηχανισμούς επιστροφής στη δραχμή. Προτίμησε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις αυτές.

«Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την επιλογή μεταξύ μιας σκληρής γραμμής και μιας στρατηγικής υποχωρήσεων, αμφότερες απολύτως εντός του ευρώ», εκτιμά για τις ημέρες εκείνες ο κ. Γκάλμπρεϊθ. «Δεν θεωρώ όμως ότι η πιο σκληρή γραμμή θα οδηγούσε την Ελλάδα αναπόφευκτα εκτός ευρώ».

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε