Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Βόμβες” Αλεξιάδη: Και αυξήσεις αντικειμενικών αξιών – Μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα – Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις

“Βόμβες” Αλεξιάδη: Και αυξήσεις αντικειμενικών αξιών – Μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα – Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις

– Αναμένονται… αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που θα έχουν αναδρομική ισχύ!
– Αλλάζουν όλα στο φόρο ακινήτων το 2016! – ΕΝΦΙΑ… από το μηδέν!
– Θα υπολογίζονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια
– Το σχέδιο Αλεξιάδη για ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
– Μαζεύετε αποδείξεις – Πώς θα χτίσετε το αφορολόγητο με τη χρήση καρτών 

Αποκαλύψεις αναμένονται εντός της εβδομάδας από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σχετικά με τη φορολογία. Ο κ. Αλεξιάδης αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος αυτών, αλλά και ποιες περιοχές θα αφορά.  Μάλιστα, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο, χωρίς να επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NewsIt, ο φόρος ακινήτων του 2016 θα χτιστεί από το μηδέν. Ό,τι ξέραμε, δηλαδή, για τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα ισχύει, καθώς θα υπολογίζονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια!

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συσταθεί επιτροπές από αρμόδιους υπαλλήλους και επεξεργάζονται τις νέες τελικές τιμές με βάση και το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες οι νέες τιμές δεν θα είναι αυξημένες στις υποβαθμισμένες περιοχές, όπως εκτιμούσαν και ανέμεναν οι ειδικοί και οι κτηματομεσίτες και αυτό για λόγους συμβολικούς.

Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε περιοχές που είχαν τουριστική άνθηση όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλες. Σε γενικές γραμμές οι διαφοροποιήσεις (είτε αυξήσεις, είτε μειώσεις) δεν θα είναι σημαντικές.

Επισημαίνεται ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα έχουν μικρή διάρκεια ζωής και εντός του 2016 το σύστημα αυτό θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με το νέο σύστημα εμπορικών τιμών το οποίο θα εφαρμοστεί και για τον προσδιορισμό του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016.

Ενιαία κλίμακα φορολογίας

Το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει σχέδιο για ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία κλίμακα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και θα επιβαρύνει τα υψηλότερα εισοδήματα. 

Πώς θα “χτίσετε” το αφορολόγητο με τις κάρτες

Εκτός, όπως είπε, από αυτές που θα αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης (ιατρικές δαπάνες κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κατηγορίες δαπανών που αναγράφονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο στον Realfm 97,8, τονίζοντας: «Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση». Όσον αφορά τους ηλικιωμένους φορολογούμενους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, διευκρίνισε ότι «η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά, αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στη χρήση πλαστικού χρήματος, ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση των προμηθειών που επιβάλλονται από τις τράπεζες στις συναλλαγές αυτές.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που μελετώνται για τη φορολογία εισοδήματος, είπε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές. 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε