Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Χαμηλώνουν οι μικρότερες συντάξεις και ψηλώνουν οι μεγαλύτερες! – Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης – Οι διαφωνίες με το κουαρτέτο

Χαμηλώνουν οι μικρότερες συντάξεις και ψηλώνουν οι μεγαλύτερες! – Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης – Οι διαφωνίες με το κουαρτέτο

– Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης
– Η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, ενώ η νέα πρόταση μειώνει την αναπλήρωση στο 0,7%
– Αντιθέτως αυξάνει στο 2,2% από 2% το ποσοστό στα 40 χρόνια, ενώ προωθούνται ανακατατάξεις στα ποσοστά μεταξύ 16 και 39 ετών ασφάλισης
– Διαφωνία υπάρχει στο θέμα της εθνικής σύνταξης, καθώς το κουαρτέτο επιθυμεί τα 384 ευρώ να δίνονται στα 20 έτη και όχι στα 15

Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τη συνάντηση του Σαββάτου του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης, να μειωθεί η αναπλήρωση στα λίγα έτη ασφάλισης και να αυξηθεί στα πολλά.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, ενώ η νέα πρόταση μειώνει την αναπλήρωση στο 0,7%.

Αντιθέτως αυξάνει στο 2,2% από 2% το ποσοστό στα 40 χρόνια, ενώ προωθεί ανακατατάξεις στα ποσοστά μεταξύ 16 και 39 ετών ασφάλισης με στόχο να μην αλλάξει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών αλλά και να μην αλλοιώνεται η λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Εντούτοις παρότι δεν αλλοιώνεται η λογική αναδιανομής υπέρ των χαμηλών στρωμάτων, οι χαμηλότερες συντάξεις θα είναι μικρότερες και οι υψηλότερες με περισσότερα χρόνια ασφάλισης μεγαλύτερες. 

Οι διαφωνίες

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι κοντά, κυβερνητικές πηγές τη στηρίζουν στο γεγονός ότι η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έγινε σε καλό κλίμα και με διάθεση να βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο από αυτό που περίμενε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Διαφωνία, ωστόσο, υπάρχει στο θέμα της εθνικής σύνταξης, καθώς το κουαρτέτο επιθυμεί τα 384 ευρώ να δίνονται στα 20 έτη και όχι στα 15. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν φανερές οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών.

Η τακτική που ακολουθούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και το κουαρτέτο είναι να συμφωνήσουν σε αυτά που είναι πιο εύκολα στην αρχή και να αφήσουν τα… δύσκολα στο τέλος της διαπραγμάτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη σημερινή συνάντηση, μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μπορεί, τυπικά, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό να αναβλήθηκε για αύριο, φαίνεται όμως ότι στην ουσία… έχει ήδη αρχίσει, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις για τις περικοπές συντάξεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε