Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ασφαλιστικό: Έτοιμη για νέες υποχωρήσεις η κυβέρνηση στο… βωμό της συμφωνίας! “Εμφύλιος” στο κουαρτέτο

Κατρούγκαλος
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Χαραμάδα για συμφωνία στο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του Μαρτίου “βλέπουν” στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι παραμένουν μεγάλα “αγκάθια” οι επικουρικές, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η εισφορά εργοδοτών και εργαζομένων, θέμα που όμως δεν τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι κοντά, τη στηρίζουν στο γεγονός ότι η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έγινε σε καλό κλίμα και με διάθεση να βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο από αυτό που περίμενε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν στα ποσοστά αναπλήρωσης για 25-35 χρόνια, όμως η ελληνική πλευρά παρουσιάζεται ευέλικτη σε μια συμφωνία, αρκεί να προστατεύονται οι πιο χαμηλές συντάξεις.

Για τις κύριες συντάξεις φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά το κουαρτέτο και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στον ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή το ύψος των συντάξεων να εξαρτάται περισσότερο από το ύψος των εισφορών.

Ακόμα μια διαφωνία υπάρχει στο θέμα της εθνικής σύνταξης, καθώς το κουαρτέτο επιθυμεί τα 384 ευρώ να δίνονται στα 20 έτη και όχι στα 15.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν φανερές οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών.

Η τακτική που ακολουθούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και το κουαρτέτο είναι να συμφωνήσουν σε αυτά που είναι πιο εύκολα στην αρχή και να αφήσουν τα… δύσκολα στο τέλος της διαπραγμάτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη σημερινή συνάντηση, μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μπορεί, τυπικά, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό να αναβλήθηκε για αύριο, φαίνεται όμως ότι στην ουσία… έχει ήδη αρχίσει, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις για τις περικοπές συντάξεων.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε