Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο ΕΝΦΙΑ και τα… τρελά του! Η Κυψέλη πληρώνει περισσότερα από τη Μύκονο

Ο ΕΝΦΙΑ και τα… τρελά του! Η Κυψέλη πληρώνει περισσότερα από τη Μύκονο

– Στον… κυριακάτικο ύπνο πιάστηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ για το 2017
– Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά στο Taxinet και δεν λείπουν τα παράδοξα
– Διαμέρισμα 50 ετών στην Κυψέλη “πληρώνει” όσο πολυτελή εξοχικά πολλών τετραγωνικών
– Βίλα 500 τ.μ. στη Μύκονο έχει ΕΝΦΙΑ 1.350 ευρώ
– Τριπλάσιος ο φόρος για διαμέρισμα 100 τ.μ. στα Πατήσια

ΕΝΦΙΑ χωρίς παράδοξα γίνεται; Δεν γίνεται! Τα εκκαθαριστικά άρχισαν να ανεβαίνουν στο Taxisnet από το μεσημέρι της Κυριακής και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πιάστηκαν στη… σιέστα, αφού μάλλον περίμεναν τα ραβασάκια αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Άλλωστε, η πρώτη από τις συνολικά πέντε δόσεις πρέπει να πληρωθεί την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στην ιστοσελίδα του taxisnet φέρνει νέες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 3,153 δισ. ευρώ για 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ και τα παράδοξά του

Φόρος και μάλιστα ελληνικός χωρίς παράδοξα, δεν γίνεται. Δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που μπήκε στη ζωή μας ο ΕΝΦΙΑ, άλλωστε, που υπάρχουν παραδείγματα αθάνατης ελληνικής… τρέλας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: ένα διαμέρισμα 50 ετών στην Κυψέλη έχει ανάλογη φορολογική επιβάρυνση με μια υπερπολυτελή εξοχική κατοικία, εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, η οποία αξίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στο… χεράκι του σ’ αυτό “βάζει” ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος αφορά τους κατόχους αστικών ιδιοκτησιών, αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Έτσι, όπως αναφέρει η Καθημερινή, πολυτελή εξοχικά που είναι… φιλέτα για υποψήφιους αγοραστές, ουσιαστικά «επιδοτούνται» φορολογικά, εις βάρος των αστικών ιδιοκτησιών, που συχνά είναι πλήρως απαξιωμένες και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τις πωλήσουν.

Έρευνα της εφημερίδας συγκρίνει το ύψος του ΕΝΦΙΑ μεταξύ διαμερισμάτων 100 τ.μ. σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και πολυτελών εξοχικών ακινήτων σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς (με βάση στοιχεία από αγγελίες μεσιτών).

Προκύπτει ότι ακόμα και στη Μύκονο, μία από τις ακριβότερες αγορές εξοχικών κατοικιών, το κόστος του ΕΝΦΙΑ είναι από εφάμιλλο έως και πολύ χαμηλότερο από τον αντίστοιχο φόρο που πληρώνει (κατ’ αναλογία με την επιφάνεια του ακινήτου) ένα διαμέρισμα στην Αθήνα.

Παράδειγμα

Μια πωλούμενη βίλα αξίας 4 εκατ. ευρώ στη νότια πλευρά της Μυκόνου, επιφάνειας περίπου 500 τ.μ., πληρώνει ετήσιο ΕΝΦΙΑ μόλις 1.350 ευρώ, δηλαδή 2,7 ευρώ/τ.μ..

Σε περιοχές του κέντρου, όπως η Κυψέλη, με τιμές πώλησης διαμερισμάτων 40.000-70.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό κυμαίνεται μεταξύ 3,5-3,7 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στις Σπέτσες εξοχική κατοικία 190 τ.μ. πληρώνει 1,24 ευρώ/τ.μ., όταν ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στα Πατήσια επιβαρύνεται με τριπλάσιο φόρο, της τάξεως των 3,6 ευρώ/τ.μ.

“Κλάμα” στο Taxisnet

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet που ξεκίνησε την Κυριακή (27.08.2017) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, την τελευταία του Αυγούστου.

Η εκκαθάριση θα αφορά τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στον συμπληρωματικό φόρο για όσους έχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 200.000 ευρώ.

Τον ΕΝΦΙΑ του 2017 θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 7,4 εκατ.

Μόνο από τον ΕΝΦΙΑ, το Δημόσιο προσδοκά στην είσπραξη τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

Πηγή: Καθημερινή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις