Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Συμφωνία… το Μάιο! Τί σημαίνει η “μετακόμιση” από το Χίλτον στις Βρυξέλλες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Eurogroup χωρίς συμφωνία ξανά και μάλλον τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την ελληνική κυβέρνηση
– Εργασιακά, προσωπική διαφορά συντάξεων και φορολογικά τα τρία κυριότερα “αγκάθια” που κρατούν τις “πληγές” της διαπραγμάτευσης ανοιχτές
– Πώς μπορούμε να φτάσουμε σε υποχώρηση ακόμη και σκληρή ήττα και πώς συντελεί σε αυτό η παραμονή των Ελλήνων υπουργών στην… έδρα των δανειστών
– Μέσα σε όλα αυτά, Τσίπρας και Μητσοτάκης ανταλλάζουν “βέλη”
– Όλα όσα έγιναν στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup

Το Χίλτον …μετακομίζει στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής των Ελλήνων υπουργών με τους επικεφαλής του κουαρτέτου θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα.

Τα τρία κυρίαρχα θέματα που θα επιχειρήσουν να λύσουν σε πολιτικό (τονίζεται η λέξη) επίπεδο είναι πρωτίστως τα εργασιακά και κατά δεύτερο και τρίτο λόγο η περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων και τα φορολογικά.

Τελικά… κάτι άλλαξε – Αλλά προς το χερότερο

Πρακτικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν άλλαξε τίποτα, αφού οι συζητήσεις θα γίνουν στο ίδιο επίπεδο και απλώς αλλάζει ο τόπος των συναντήσεων των διαπραγματευτών.

Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης επενδύει στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων”

Είναι όμως και στην πραγματικότητα έτσι; Σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Η σημειολογία δείχνει πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα δεχθεί ισχυρότερες πιέσεις για να αποδεχθεί θέσεις που μέχρι τώρα αρνιόταν πεισματικά και επιπλέον η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα ως υποχώρηση, ακόμα και ήττα σε μία πιο σκληρή προσέγγιση των πραγμάτων.

Τα… καινούρια του ΔΝΤ

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι είναι το ΔΝΤ που έβαλε στο τραπέζι το ασφαλιστικό, ενώ η κυβέρνηση από την αρχή της δεύτερης αξιολόγησης έλεγε πως το ασφαλιστικό έχει κλείσει.

Επίσης, είναι το ΔΝΤ που επιμένει στις ομαδικές απολύσεις και αρνείται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρότι τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων (δηλώσεις Μοσκοβισί στην Ευρωβουλή) δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται πλέον ένα νέο σημείο ισορροπίας με συμφωνία στο 7 ή 8% αντί 5% σήμερα και 10% ανά μήνα που ζητά το ΔΝΤ.

Το τρίτο σημαντικό θέμα, που αναμένεται να συζητηθεί είναι το φορολογικό. Το ένα σκέλος του φορολογικού είναι τα αντίμετρα και πιο συγκεκριμένα αν θα μειωθεί και πόσο ο ΕΝΦΙΑ, αν θα μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας των φυσικών προσώπων και βεβαίως όχι αν αλλά πόσο θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής που ισχύει για τις επιχειρήσεις και τη μείωσή του απαιτούν οι δανειστές.

Πάμε για Μάιο!

Αν στις Βρυξέλλες υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα τρία μεγάλα αυτά θέματα, τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Πάντως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, που είναι η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αναμένεται συμφωνία στο Eurgroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Εξάλλου, από τη στιγμή, που όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οι τελευταίες λεπτομέρειες για ολόκληρο το πακέτο (συμπεριλαμβάνονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα) θα μπουν στα τέλη Απριλίου στο ΔΝΤ (η σύνοδος γίνεται από 21 ως 23 Απριλίου) δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό σημαίνει ότι συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει στην καλύτερη περίπτωση και το πλέον αισιόδοξο σενάριο πειν από τις αρχές Μαίου.

Κι΄ αυτό γιατί χωρίς να κλείσει και το θέμα του χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει δόση, ούτε ποσοτική χαλάρωση (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μόνο όφελος στην περίπτωση τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) στις 7 Απριλίου θα αφορά στο οικονομικό κλίμα, το οποίο θα αρχίσει να βελτιώνεται ένα μήνα νωρίτερα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε