Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλέξη δεύτερη φορά που τελειώνουν τα ψέματα – Τρίτη δεν θα υπάρξει

Αλέξη δεύτερη φορά που τελειώνουν τα ψέματα – Τρίτη δεν θα υπάρξει

Διαβάζοντας τη σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και προπαντός τις προτροπές προς τους υπουργούς να αξιοποιήσουν το μομέντουμ και να εργαστούν σκληρά, θυμήθηκα ένα άρθρο που είχε γράψει πριν από δύο χρόνια.

Γκούγκλαρα, το βρήκα και διαπίστωσα πόσο εύκολα η κυβέρνηση άφησε να περάσουν δύο χρόνια χωρίς άξιο λόγου παραγωγικό έργο. Γιατί αυτά που θα ήθελα σήμερα να γράψω, ύστερα από την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, είναι εκείνα που του είχα γράψει στις 19 Ιουλίου 2015, αλλά δυστυχώς, σχεδόν τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε σε δύο χρόνια με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να επαναλάβει αναφορές του παρελθόντος.

Εγραφα λοιπόν στις 19 Ιουλίου 2015:

Και τώρα Αλέξη ήρθε η ώρα να κυβερνήσεις. Τελείωσαν τα ψέματα, που λέει και ο λαός. Ηρθε η ώρα από διαπραγματευτής να γίνεις πρωθυπουργός. Το έχεις ανάγκη εσύ. Το έχει ανάγκη το κόμμα σου. Μα, πάνω από όλα το έχει ανάγκη η χώρα.

Στις σημερινές πολιτικές συνθήκες, με το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί, η χώρα Αλέξη δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εσύ να αναλάβεις τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση σου, να ασκήσεις τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Αλέξη, ως διαπραγματευτής, ιδίως το τελευταίο διάστημα ανέλαβες πλήρως τις ευθύνες.

Το ίδιο καλείσαι να κάνεις και τώρα ως πρωθυπουργός, αν θέλεις να βγει η χώρα από την κρίση, να αντιμετωπίσεις το κακό τμήμα της συμφωνίας με αντίρροπα μέτρα, να προωθήσεις τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που εμπεριέχονται στη συμφωνία, αλλά και πολύ περισσότερες και ριζοσπαστικότερες που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία.

Γι΄ αυτό Αλέξη πάρε το μπλοκάκι του Σημίτη. Το θυμάσαι άραγε εκείνο το μπλοκάκι που τόσο είχαν σατυρίσει οι γελοιογράφοι, αλλά τόσο χρήσιμο και απαραίτητο ήταν για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου;

Θα σου θυμίσω και την καραμανλική διάσταση (όχι του Κώστα, αλλά του Κωνσταντίνου) στη διακυβέρνηση. Οπως μου έλεγε παλιός πολιτικός, που είχε διατελέσει υπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έτρεμαν ακόμα και οι πιο ισχυροί υπουργοί, το τηλεφώνημα που θα γινόταν από τον τότε πρωθυπουργό το πρωί που είχε τελειώσει η ημερομηνία υλοποίησης ενός έργου και αυτοί δεν το είχαν ολοκληρώσει.

Αλέξη δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Εξι μήνες (τώρα θα πούμε δυόμιση χρόνια) ακυβερνησίας δύσκολα τις αντέχει μία χώρα, ιδίως αν είναι και λαβωμένη. Αλλά έξι μήνες (δυόμιση χρόνια) αδράνειας από υπουργούς έπρεπε να είχε τιμωρηθεί με έξοδο από την κυβέρνηση.

Κατανοώ, όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι καιρός να ανοίξεις και άλλα μέτωπα. Γι΄ αυτό και η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρό εκλογικό άρωμα.

Αλλά και έτσι, οφείλεις να μην κινηθείς με προεκλογική λογική. Εχεις υποχρέωση απέναντι στο λαό να λειτουργήσεις με ορίζοντα τετραετίας και να προωθήσεις όλες εκείνες τις αποφάσεις που οι δύσκολες συνθήκες απαιτούν. Αλέξη μη διστάσεις μπροστά στο πολιτικό ή κομματικό κόστος. Αν ξεφύγεις από την πεπατημένη θα κερδίσεις. Σήμερα ο λαός ζητά διαφορετικούς πολιτικούς.

Το διαπίστωσες τώρα που έκανες αυτοκριτική στη Βουλή και ανέλαβες όλες τις ευθύνες για τα λάθη του Βαρουφάκη και της διαπραγμάτευσης.

Αλέξη έχεις στις πλάτες σου ένα μεγάλο, ένα ιστορικό βάρος. Θα προχωρήσεις και θα κερδίσεις εσύ και η χώρα ή θα επιστρέψεις στις πολιτικάντικες συνήθειες του παρελθόντος και θα χάσουμε όλοι;

Ιδού το δίλημμα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε