Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

«Δεν υπάρχουν λόγια για την ανευθυνότητα των Ελλήνων πολιτικών»

«Δραματικές ώρες στην Αθήνα», «Tο πακέτο περικοπών ναυάγησε στο ζήτημα των συντάξεων», «Μένουν 15 ημέρες για 300 εκατομμύρια» είναι μερικοί από τους τίτλους των γερμανικών ΜΜΕ.

Το κλίμα για την Αθήνα εξακολουθεί να είναι βαρύ στο Βερολίνο. Ενδεικτικό το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που επισημαίνει ότι «ο βαθμός της ανευθυνότητας των Ελλήνων πολιτικών έναντι των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια».

«Η Ελλάδα ένα κενό», αναφέρεται στο σχόλιο της εφημερίδας, ενώ τονίζεται ότι «η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ένα κενό κράτος. (…). Αυτό το κενό δε γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων, ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών. Είναι απλά εκεί.

Αυτή τη στιγμή θα βοηθούσε τουλάχιστον λίγη ειλικρίνεια. Η επισήμανση απευθύνεται κυρίως στους Έλληνες πολιτικούς.

Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια θα ήταν οι κατάλληλες αρετές αυτήν την ώρα, αλλά αντ’ αυτού ο ελληνικός κομματικός μηχανισμός παίζει σκοτεινά παιχνίδια συμφερόντων και διαδίδει μισές αλήθειες για την πραγματική κατάσταση της χώρας και το ρόλο των δανειστών.

Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική αυτήν την έσχατη ώρα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: Αναζητείται ένας ένοχος. Χρειάζεται απαραίτητα ένας κακός που θα προφέρει στο τέλος τη μισητή λέξη χρεοκοπία. Οι πιστωτές προκαλούν την Ελλάδα (…) και οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν το ίδιο με την προκλητική αδιαφορία τους. Το αποτέλεσμα; Η επιθετικότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές».

Το Der Spiegel να παρατηρεί στην online έκδοσή του ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υποτάσσονται στην διεθνή εντολή για περικοπές, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε προσωρινά στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων.

Για «δραματικές εξελίξεις» κάνει λόγο το περιοδικό Stern στην ηλεκτρονική του έκδοση, περιγράφοντας τα κυριότερα σημεία του πακέτου των περικοπών.

Την ίδια ώρα αναλυτές υπενθυμίζουν ότι παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η έκβαση του PSI, ο αριθμός των τραπεζών που θα συμμετάσχουν τελικά όταν κατατεθεί η προσφορά της ελληνικής πλευράς, το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του 2ου πακέτου βοήθειας κλπ.

Επίσης, αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να σκοπεύει να εγκρίνει με δόσεις τη νέα δανειακή σύμβαση. Αρχικά μόνο τα 30 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες στο πλαίσιο του PSI και αργότερα τα υπόλοιπα 100 δισ., δίνοντας έτσι νέα παράταση στην αγωνία.

Κρυφές προετοιμασίες για μία ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα;

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit περιγράφει ένα σκηνικό στο οποίο η ΕΕ θέτει όρους, η Ελλάδα δεν τους πραγματοποιεί, ωστόσο κάθε φορά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις παρέχονται νέα δάνεια στη χώρα. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά όμως ότι στο παρασκήνιο η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και αρκετό διάστημα για μία νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα.

Και προσθέτει: «Ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι’ αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ. Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος Citigroup υπολογίζει την πιθανότητα επαναφοράς της δραχμής τους επόμενους 18 μήνες σε ένα ποσοστό άνω του 50%».

«Η Ελλάδα βάζει μπροστά τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος», γράφει την Die Welt. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει στοιχεία έρευνας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS, τα οποία δείχνουν ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NY Times: “Ελληνικό πολιτικό θέατρο ή…”

Μαχαίρι σε μισθούς-συντάξεις-Μονιμότητα τέλος – Όλα τα μέτρα

Δραματική νύχτα – “Ευρύτατη” αλλά όχι “πλήρης” συμφωνία – Περιμένουν οι Ευρωπαίοι το οριστικό “ναι” της Ελλάδας

“Μπλόκο” Σαμαρά στις συντάξεις – Που θα βρεθούν 300 εκατομμύρια;

Ώρα Eurogroup 19:00 – Θα είναι και η Λαγκάρντ εκεί

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε