Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

F-35: Η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση τους

F-35 Ουκρανία υπερπτήσεις
Φωτογραφία αρχείου

Επίσημο αίτημα στις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 υπεγράφη και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35, είχε γνωστοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση προ μηνός με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αναφέρει ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. 

Είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου η επίσημη παρουσίαση του F-35 σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), από αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία του προγράμματος των F-35 και για τις δυνατότητες ένταξης της Ελλάδας σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόκτηση 24 γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale, 3+1 φρεγατών Belh@rra και ο εκσυγχρονισμός 83 F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper, ενώ εκκρεμεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Block 50+adv.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις