Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Παίζουν… σκάκι με τους πρόσφυγες – Τα παζάρια της Ευρώπης με τη… “βασίλισσα” Τουρκία

Παίζουν… σκάκι με τους πρόσφυγες –  Τα παζάρια της Ευρώπης με τη… “βασίλισσα” Τουρκία

– Η Ευρώπη πέφτει στα… πόδια της Τουρκίας
– Θέση της Ελλάδας είναι πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό και επομένως θα πρέπει να αναθερμανθεί.
– Ο Τσίπρας θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της χαλάρωσης των θεωρήσεων βίζας για μια μερίδα Τούρκων πολιτών.
– Εννέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προσφέρουν… “ελάφρυνση” προσφύγων στην Τουρκία.
– Προτείνουν σύμφωνα με δημοσίευμα της FAS να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες σε αντάλλαγμα να θωρακίσει η Άγκυρα τα σύνορά της.
– Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων που αποκάλυψε το Reuters. 

 

Την ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης που ζητά η Τουρκία προκειμένου να ανακόψει την παράνομη διακίνηση προσφύγων προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα και να αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα της επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θέση της Ελλάδας είναι πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό και επομένως θα πρέπει να αναθερμανθεί, «μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης».
«Είμαστε θετικοί, αλλά πρέπει να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να κατοχυρωθούν οι θέσεις και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς γύρω από το ζήτημα αυτό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο ζήτημα της χαλάρωσης των θεωρήσεων βίζας για μια μερίδα Τούρκων πολιτών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προβάλει το ζήτημα, συνδέοντάς το με την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχετικά με τη «μίνι Σύνοδο» μεταξύ των οχτώ χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα) που συνεδρίασε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν θερμά το θέμα της επανεγκατάστσης των προσφύγων και συζήτησαν τις προϋποθέσεις για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.

Οι “πρόθυμοι” της Ευρώπης παίρνουν 400.000 πρόσφυγες από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή η γερμανική FAS αποκαλύπτει το σχέδιο της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτό, εννέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτίθενται να προτείνουν στην Τουρκία να την “ελαφρύνουν” από 400.000 πρόσφυγες με αντάλλαγμα να θωρακίσει τα σύνορά της για να ανακοπεί το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Η FAS επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με το άνοιγμα επιπλέον κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κύπρος. Η εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω της κυπριακής αντίστασης».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της FAS.

Το Reuters αποκαλύπτει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
“Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους”, αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει το Reuters.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.
Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters.
Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε